nieuws
Shell boekt recordwinst van bijna 40 miljard in jubeljaar voor olie- en gasindustrie
Shell heeft in het laatste kwartaal een winst geboekt van 9,8 miljard dollar (8,9 miljard euro). Over heel 2022 werd 39,9 miljard verdiend, meer dan het dubbele ten opzichte van een jaar eerder en een record.
Shell zegt in een toelichting op de goede cijfers het dividend met 15 procent te verhogen en opnieuw aandelen in te kopen, dit keer ter waarde van 4 miljard dollar. In totaal heeft Shell het afgelopen jaar voor ruim 18 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht.
De winst in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar was iets hoger dan in het derde kwartaal, toen 9,5 miljard dollar werd bijgeschreven. Shell verdiende weer goed aan de handel en verkoop van vloeibaar gas LNG, na een minder derde kwartaal. Het is de eerste keer dat nieuwe topman Wael Sawan de cijfers presenteert.
Shell verwacht in Europa 1,5 miljard dollar bij te dragen aan de Europese solidariteitsbelasting, die is ingesteld door de Europese Commissie om overwinsten af te romen die zijn ontstaan door de hoge energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. In het Verenigd Koninkrijk verwacht het energieconcern omgerekend 900 miljoen dollar af te dragen in een vergelijkbare belasting.
Acties bij hoofdkantoor
Greenpeace voert donderdag actie bij het Britse hoofdkantoor uit protest tegen de enorme winsten. De milieuorganisatie roept Shell op te stoppen met boren en te beginnen met herstelbetalingen.
Volgens groene beleggingsclub Follow This steekt Shell slechts 14 procent van de totale investeringen in duurzame energie. ‘Je kunt niet zeggen dat je in transitie bent als de investeringen in fossiel die in duurzaam zo fors overtreffen’, zegt Follow This-oprichter Mark van Baal in een telefonische reactie. ‘De recordwinsten zouden gebruikt moeten worden om te investeren in duurzaam. In plaats daarvan koopt Shell eigen aandelen in.’
Shell zegt zelf ongeveer eenderde van zijn investeringen in duurzaam te doen, maar rekent daarbij ook operationele kosten. De nieuwe topman Wael Sawan zegt het afgelopen jaar ‘significante investeringen’ in CO2-arme energietoepassingen te hebben gedaan. Het concern kocht onder meer het Indiase duurzame energieconcern Spring Energy voor 1,6 miljard dollar.
Eerder deze week maakte concurrent ExxonMobil een nog hogere winst bekend: 56 miljard dollar (51 miljard euro) over 2022. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor – nooit eerder boekte een westers olieconcern zo’n hoge jaarwinst. Concurrent Chevron boekte een jaarwinst van 35,5 miljard dollar, ook een verdubbeling.
Ergernis
Het Witte Huis reageerde geërgerd op de jubelwinsten van beide concerns. Volgens de regering-Biden vullen oliebedrijven hun zakken, terwijl burgers aan de pomp de prijs betalen.
In Europa wil de Europese Commissie de overwinsten van de energiesector afromen, omdat die deels te danken zijn aan de oorlog in Oekraïne. ExxonMobil kondigde eerder aan naar de rechter te stappen om deze maatregel. Het concern heeft al wel 1,3 miljard dollar gereserveerd voor de Europese mazzeltaks.
Het feest voor de oliesector lijkt voorlopig nog niet voorbij. De vraag naar olie stijgt nog altijd: dit jaar zal een record worden bereikt van bijna 102 miljoen vaten per dag, aldus een voorspelling van het energieagentschap IEA. Donderdag liet oliekartel Opec weten de productie volgens plan te verminderen om de prijzen te ondersteunen.
De wereld blijft voorlopig dus nog afhankelijk van fossiel voor zijn energievoorziening, al werd afgelopen jaar ongeveer duizend miljard dollar geïnvesteerd in duurzame en koolstofarme energiebronnen en in elektrificering, ongeveer net zo veel als er naar fossiele energiewinning ging.
Azië koopt weer LNG
Opkomende Aziatische landen keren terug op de markt voor vloeibaar gas LNG nu de dagprijzen van gas gedaald zijn tot het laagste niveau in een jaar tijd. Landen als Thailand, India en Balgadesh kochten maandenlang nauwelijks LNG, maar beginnen nu weer voorzichtig in te slaan, meldt Reuters. Volgens een specialist van energie-onderzoeksbureau Rystad Energy is de dagprijs van LNG nu op hetzelfde niveau als die van kolen voor de opwek van elektriciteit. Als de vraag naar LNG vanuit China ook weer groeit als de economie daar mogelijk weer op stoom komt, is de verwachting dat de prijs zal stijgen en dat opkomende landen in de regio weer uit de markt gedrukt worden.