Shell belooft eigen CO2-uitstoot versneld terug te dringen

Shell wil de uitstoot van CO2 sneller terugdringen dan van de rechter moet: het concern gaat zijn eigen emissies verlagen met 50 procent in 2030. Dit voorjaar besliste de rechtbank in Den Haag dat de uitstoot 45 procent lager moet zijn.

Bard van de Weijer
Een klant bij een Shell-tankstation in België. Het energiebedrijf wil zijn CO2-uitstoot terugdringen, maar de norm van 50 procent minder emissies in 2050 geldt niet voor klanten die benzine of diesel tanken.  Beeld ANP
Een klant bij een Shell-tankstation in België. Het energiebedrijf wil zijn CO2-uitstoot terugdringen, maar de norm van 50 procent minder emissies in 2050 geldt niet voor klanten die benzine of diesel tanken.Beeld ANP

Aanvankelijk mikte Shell op 20 procent CO2-reductie. Shells nieuwe belofte betreft overigens alleen de eigen activiteiten en die van toeleveranciers. De norm voor de uitstoot van klanten (dus ook iedereen die benzine en diesel tankt), de bulk van Shells CO2-uitstoot, gaat niet extra omlaag. De rechter heeft over deze categorie alleen gezegd dat Shell een inspanningsverplichting heeft. Het energieconcern is tegen de uitspraak in beroep gegaan, maar moet in de tussentijd toch maatregelen nemen van de rechter.

Het concern spreekt van besparingen op een ‘nettobasis'. Dit betekent dat emissies ook vermeden kunnen worden door bijvoorbeeld CO2 af te vangen en ondergronds op te slaan.

Milieudefensie, dat de zaak tegen Shell bij de rechter aanhankelijk maakte, reageert kritisch. ‘De categorie waar Shell zich nu op richt, gaat maar om 15 procent van de totale uitstoot’, zegt energiespecialist Nine de Pater. ‘Een reductie met de helft in dit deel betekent dat de totale afname slechts 2,4 procent is.’

De Pater stelt ook dat Shell slechts ambities uitspreekt en dat het concern er niet bij vertelt hoe ze deze reductie wil bereiken.

Forse winst

Shell heeft zoals verwacht in het afgelopen kwartaal een forse (maar kleiner dan verwachte) winst geboekt. Dankzij sterk gestegen olie- en gasprijzen boekte het energieconcern een bescheiden winst van 4 miljard dollar (3 miljard euro), tegen 489 miljoen dollar een jaar eerder. Toen voelde het olieconcernde naschokken van de coronapandemie, die energieprijzen juist naar een dieptepunt had gebracht.

Shell ligt inmiddels onder vuur van een belegger die wil dat het concern zich opsplitst. Aandeelhouder Third Point stelt dat het energieconcern zich moet delen in een onderneming voor traditionele olie- en gaswinning en een die juist inzet op duurzame energie. Dat schrijft Third Point in brieven aan investeerders, meldde de Britse zakenkrant The Financial Times woensdagavond.

Eerder deze week liet pensioenfonds ABP weten dat het zich volledig terugtrekt als aandeelhouder bij Shell, omdat het bedrijf te weinig doet om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, nodig om desastreuze gevolgen te vermijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden