Sheila Sitalsing

We krijgen niet alleen de gulden terug, maar ook het kwartje van Kok! Daartoe moeten we weliswaar eerst eendrachtig Geert Wilders op 12 september de grootste maken, maar dan hebben we ook wat. Zeker als Emile Roemer, die in de SP groot is geworden door vol overgave te trappen tegen elk plan dat zweemt naar rekeningrijden, aanschuift als vicepremier, kan de automobilist eindelijk herstel tegemoet zien van een groot onrecht dat hem al decennialang wordt aangedaan.


Of het een kwartje met of zonder inflatiecorrectie wordt, en of men bij het omrekenen voldoende rekening zal houden met het feit dat de gulden veel te goedkoop de euro is ingeloodst, werd er niet bij vermeld. Maar ook zonder die details vormde het nieuws dat dit een van de speerpunten wordt in het nog te verschijnen PVV-verkiezingsprogramma een voorlopig hoogtepunt in een toch al zonnige verkiezingstijd.


Wat we allemaal niet krijgen als we onze democratische plicht op de juiste wijze uitoefenen.


Van de VVD hoeven we bij nader inzien toch geen belasting te betalen over onze reiskostenvergoeding. Bovendien gaan de liberalen de crèche weer betalen.


De SGP verhoogt de kinderbijslag (en schaft de duivelse crèches het liefst helemaal af). D66 heeft liefst 2 miljard euro over voor onderwijs en onderzoek. Er komt ook meer geld voor natuur en cultuur.


GroenLinks en de ChristenUnie brengen het budget voor ontwikkelingssamenwerking terug naar het oude niveau van 0,8 procent van het bbp, wat zo'n 600 miljoen euro kost. En van de SP krijgen we groei cadeau, die op miraculeuze wijze zal ontstaan uit 3 miljard euro aan 'investeringen'.


De lijst van leuke dingen voor de mensen gaat eindeloos lang door. Begrijpelijk. Als we ons abonneren op een tijdschrift willen we een designertas, als we een bankrekening openen willen we een strandlaken 'van hotelkwaliteit', en de FNV heeft tot de laatste stuiptrekking nog gepoogd de leden te behouden door ze kortingen aan te bieden op huisjes van Landal GreenParks en reizen van Kras. Dan kun je als politieke partij niet achterblijven met cadeautjes.


Want wie zit te wachten op een verkiezingsprogramma waarin dit staat:


'Lieve mensen, het zit er voorlopig niet in. Het ziet er beroerd uit. Van zij die zeggen er verstand van te hebben, moeten we streven naar een begrotingsevenwicht in 2017. De studiegroep begrotingsruimte heeft uitgerekend wat dat betekent: de komende regeerperiode 20 miljard extra bezuinigen. 20 miljard! Extra! Compleet mesjogge, die studiegroep. Zij hoeven geen verkiezingen te winnen, dat is evident. 20 miljard eraf betekent dat er niks overblijft, nada, noppes. Zelf uw stoep schoonvegen, zelf lesgeven aan uw kinderen, zelf uw wonden verzorgen, geen cent naar Afrika en zoek het verder maar uit. We kunnen het ook negeren. Voel ik veel voor. Dan mag een volgende regering 40 miljard bezuinigen. U mag kiezen, want wij weten het ook niet meer. O ja, er bestaat overigens een gerede kans dat Griekenland of Spanje binnen een paar weken uit de euro dondert. Wat er dan gebeurt? Jeetje, geen idee.


Ik heb maar 1 advies: tel uw zegeningen, kom niet zeuren om meer, want ik kan niks voor u doen. Als ik heel eerlijk ben: het liefst verloor ik de verkiezingen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden