Sheila Sitalsing

Een aparte sectie in het handboek 'Hoe men zijn beste politieke ex-vriend rap tegen de grond werke, knevele en vermoorde' zal gewijd worden aan het fenomeen Stef Blok. Onvermoeibaar beende de VVD-fractievoorzitter de afgelopen dagen van camera naar microfoon, met elk optreden het mes iets dieper in Geert Wilders stekend. Hij repte van LPF-achtige toestanden, een volstrekt onbetrouwbare partner, teruggefloten door een fractie die hij niet in de hand heeft.


Met de zelfbeheersing van een doodgraver en de uitstraling van een fabriekshal nam Blok wraak; voor het weglopen, voor de geslikte vernederingen, voor het ten val brengen van de eerste liberale premier sinds mensenheugenis.


Stef Blok, de ideale vuilnisman in een campagne. Werkt efficiënt alle smoezeligheden weg, opdat Mark Rutte zich de komende tijd volledig kan concentreren op het perfectioneren van de kunst van het omhoog steken van beide duimen, terwijl hij tegelijkertijd visionaire dingen zegt als 'Hai! Goed zeg! Leuk hier! Super!'


De campagne is begonnen en ze belooft heerlijk vuil te worden. Er zullen vrome teksten vallen, over het landsbelang en de noodzaak over schaduwen heen te springen - waarbij de aansporing tot springen doorgaans bedoeld is voor de ander. Ondertussen zullen ze elkaar beentje lichten en de modder intrappen. Zoals het hoort in een campagne.


In de verhalen uit het Catshuis die maandag loskwamen, is alvast met één vuiltje afgerekend: Fleur Agema. Dankzij anonieme fluisteraars van VVD- en CDA-huize gaat zij de annalen in als hysterica en voetveeg van Wilders. Vrouw zwetst, kan niet rekenen en als ze haar zin niet krijgt, gaat ze blèren. Het stond niet alleen in de Volkskrant, maar ook in De Telegraaf. Zie maar van dat beeld af te komen.


Op tv nam Alexander Pechtold het hoffelijk voor haar op. Terecht. Want jankt Maxime Verhagen niet te pas en te onpas? En sinds wanneer kan Mark Rutte rekenen? Maar ik vrees dat het er voor Agema niet beter op wordt als ze het van de goedertierenheid van D66 moet hebben.


Over wat Wilders' strategie wordt in de campagne doen ondertussen de wildste verhalen de ronde. Hij gaat naar Amerika, net als Ayaan! Beroemd worden met zijn nieuwe antimoslimboek, werken voor een topinstituut tegen een topsalaris, beveiligd op kosten van de vrienden van Israël.


Nee hoor, de man weet dat hij politiek melaats is geworden, maar blijft plakken tot het laatste open doekje. Bereidt zich voor op rol als dorpsgek van het Binnenhof.


Welnee, hij heeft een Plan, dat verder reikt dan zoiets banaals als de volgende verkiezing. Gestaag doorbouwen aan zijn machtsbasis met hulp van zijn hondstrouwe achterban. En na het onherroepelijke falen van Paars-plus-plus-plus, keert hij glorieus terug op het pluche. Met 76 zetels.


De optie waarover Wilders driftig 'gekwebbel!' gaat twitteren, is waar.


Een interessanter twitteraccount dezer dagen is die van de Strategy Director van Hill and Knowlton, een bedrijf dat handelt in 'het managen van percepties'. Zijn naam is Jack de Vries en vanuit zijn schuttersputje twittert hij al dagen ijverig over de 'onzin' van Diederik Samsom en over de 'streken' die de VVD zijn CDA levert. Binnenkort zal een abonnement mogelijk zijn op zijn tweets, compleet met 'het draaipunt van de dag'.


En dat vier lange maanden. Wat boffen we weer.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden