Sheila Sitalsing

Het beste nieuws van de dag stond gisteren op de voorpagina van deze krant: bendes uit Oost-Europa trekken massaal naar het Westen, richting onze grazige weiden en onze iPads. Mobiele bendes, want ze doen aan hit-and-run-criminaliteit.


Ze komen aangestormd vanuit het Oosten, zetten een ramkraak, breken in bij u en mij thuis, overvallen winkels, strooien valse euro's rond, stelen koperen bovenleidingen waardoor de treinenloop een dag of drie van slag is en tegen de tijd dat de politie-eenheden eindelijk op de plek des onheils zijn gearriveerd, zijn de vluchtende boeven Keulen al ver voorbij. In uw nieuwe, hybride gezinsauto.


Vooropgesteld: vreselijk natuurlijk, kan de corrupte Oost-Europese politie het eigen tuig niet beter in toom houden, dat sleept maar zware wapens hierheen waardoor je in Rotterdam tegenwoordig kinderlijk eenvoudig een AK-47 schijnt te kunnen bekomen, dat krijg je ervan als onze politici in blinde adoratie achter Brussel aanlopen en klakkeloos grenzen opengooien, wiens idee was het eigenlijk om na de val van de Muur al die types met doorlopende wenkbrauwen binnen de Unie te halen omdat we zogenaamd een historische schuld hadden in te lossen, historische schuld je tante, ik bedoel: Litouwen, Litouwers komen volgens de Rotterdamse politie 'uitsluitend hierheen met criminele motieven', kunnen we Litouwen niet alsnog aan de Russen voeren, godlof proberen wij als enige land met gezond verstand nog Roemenië en Bulgarije uit Schengen te houden, corrupte rotlanden zijn het, heb je gezien dat Transparency International ze allemaal dikke onvoldoendes gaf, en hoe verwacht je trouwens de pakkans te verhogen als onze politieagenten voornamelijk onderdrukte huisdieren moeten ontzetten.


Et cetera, et cetera, et cetera.


Maar eigenlijk is het natuurlijk buitengewoon goed en vrolijk stemmend nieuws.


Dat we zo begeerlijk zijn. Dat we, terwijl we jeremiërend van crisis naar recessie hobbelen, zozeer in weelde baden dat anderen bereid zijn vanuit Vilnius af te reizen om het te komen halen. Het inkomen per hoofd van de bevolking in Nederland is het hoogste in de Europese Unie, op dat van Luxemburg na. We verdienen gemiddeld ruim twee keer zoveel als de gemiddelde Pool of Litouwer en drie keer zoveel als de gemiddelde Roemeen of Bulgaar. Waar wij verloedering van de openbare ruimte zien, vol hoofddoeken en hondenpoep, zien zij duizeligmakende luxe, zomaar in het wild.


Geen slagboom zal ze tegenhouden als ze denken dat het makkelijk te halen valt en ze een eventuele afstraffing wel zullen overleven. Dat de mens bereid is tot het gaatje te gaan als hij zijn begerig oog heeft laten vallen op iets dat hem niet toebehoort, weten we al sinds Jan Pieterszoon Coen uit naam van de VOC in 1621 de vrijwel gehele bevolking van de Banda-eilanden liet uitmoorden met als enig doel: nootmuskaat, zeg maar de koperen bovenleiding van de 17de eeuw.


Het mooiste aan het nieuws is dat de bendes uit het Oosten niet alleen de Nederlandse straffen lekker laag vinden, maar zich graag expres laten oppakken, 'om in de cel uit te rusten, hun gezondheid te verbeteren, af te kicken of om een tijdje uit de criminaliteit te zijn'. Dat het leven in onze cellen beter is dan het doorsnee boevenbestaan in Warschau of Sofia, dat is pas beschaving.


Het is pas echt gedaan met ons, wanneer onze criminelen straks uit pure armoe daarheen moeten trekken om oude Roemeense vrouwtjes te beroven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden