Column

Sheila Sitalsing: 'Straks staat het geweten van de PvdA oog in oog met de ontgoochelden'

Het geweten van de PvdA zuchtte om al die brieven van verdrietige kiezers na het Dolmatov-debat. 'Man o man, wat is de PvdA lekker aan de bal, dat zien de klagers toch wel?', schrijft columnist Sheila Sitalsing.

Premier Mark Rutte, Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en PvdA-leider Diederik Samsom tijdens het debat over het sociaal akkoord. Beeld anp

Nadat het geweten van de PvdA zich vorige week had beijverd om Fred Teeven te helpen ontsnappen - 'Hier! Hier kun je over het hek. Wacht, ik geef je een kontje' - keek het achterom, naar de vrienden die er nog stonden. Het was een fijn gezelschap, echte kameraden. Een 50Plus-collega, met één hand routineus grabbelend in een pensioenpot. Een mannenbroeder in stemmige jas. Mark Rutte, die 'Gaaf, dat ruilen!' knipoogde en met drie vingers in de lucht de W vormde, de W van natuurlijk gaan we de WW niet hervormen als jij dat niet wil. En was dat Geert Wilders die goedkeurend een duim omhoog stak, of vergiste het geweten zich?

De ontgoocheling was toen de mailbox van het geweten al binnengestroomd. Verdrietige brieven van kiezers en leden, die dingen schreven als: 'Aleksander Dolmatov is, hoe spijtig ook, 'incidenteel' vermoord. De 'vol is vol'-staatssecretaris Fred Teeven blijft de held van het fatale systeem.' Een ander schreef: 'De PvdA heeft geen geweten.'

Daar moest het geweten om giechelen. Het kneep zichzelf in de arm. Auw, zie je wel, het bestond, heus.

Het geweten zuchtte. Hoe leg je uit dat dit juist heel goed is voor de PvdA? Positie verstevigd in de coalitie, zoveel binnengeharkt in het sociaal akkoord dat zelfs Emile Roemer niets te zeuren had. Het vlekje van de verraden arbeidsgehandicapten had Diederik vakkundig weggepoetst met een briljant betoog dat iedereen had geslikt, iets met kernfusie en dan tot de macht twee. Man o man, wat is de PvdA lekker aan de bal, dat zien de klagers toch wel?

Dolmatov zelf, zo wist het geweten van de PvdA zeker, zou het hebben begrepen. Russen zijn dit soort redeneringen gewend.

Gisteren keek het geweten belangstellend toe hoe zijn partij voor het wetsvoorstel stemde dat het doorzoeken van het huis van een vreemdeling eenvoudiger maakt dan het doorzoeken van het huis van een crimineel. Want vreemdelingen verstoppen hun identiteitspapieren, opdat ze niet gedeporteerd kunnen worden. 'Dat weet iedereen', hoorde het geweten zichzelf mompelen. En criminelen van eigen bodem hebben het al zo zwaar nu hun advocaat van voorkeur uit het ambt is gezet.

Maar de klagers bleven klagen.

Ongedurig herlas het geweten de tekst van de petitie waarmee een losgeslagen lid de achterban tracht op te juinen: 'Het kabinet wil illegaal verblijf strafbaar stellen. In de praktijk betekent dit dat alle illegalen kunnen worden vervolgd en gestraft. Waarom? Alleen omdat zij illegaal zijn. Dit is inhumaan en onrechtvaardig. Ik Sander Terphuis, vluchteling uit Iran, vraag u vriendelijk mij te steunen in mijn actie door deze petitie te tekenen.'

Ze schijnen het massaal te doen. Het geweten heeft al mensen horen oreren over het beginselprogramma, over principes, waarden, grondbeginselen en het recht op een fatsoenlijk bestaan. Daar moet het geweten soms zomaar midden op de dag onbeheerst om proesten. Beginselprogramma! Dat er nog mensen zijn die dat serieus nemen.

Nog drie nachtjes slapen. Dan congresseert de PvdA en staat het geweten oog in oog met de ontgoochelden. Het geweten snapt steeds beter waarom vriend Wilders het liever zonder leden doet.

De mobiel rinkelde. 'Sander Terphuis' stond er op het schermpje. Heel even aarzelde het geweten van de PvdA. Toen drukte het op 'negeren'.

Sheila Sitalsing is columnist voor de Volkskrant.

 
Dolmatov zelf, zo wist het geweten van de PvdA zeker, zou het hebben begrepen. Russen zijn dit soort redeneringen gewend
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden