Sheila Sitalsing: Jokkebrokkerij in de mooie nieuwe plannen van Rutte III is nog niet doorgeprikt

Het is nog pril. Mark Rutte heeft zijn nieuwe ministersploeg nog niet bij elkaar - in het ganse land zitten de mensen die zich ministeriabel achten met kloppend hart zeventien keer per uur hun Whatsapp te controleren.

In de nieuwe coalitie is het nog wennen aan wezensvreemde opvattingen die plotseling verdedigd moeten worden ('Zal ik deze maar doen?', bood Alexander Pechtold genereus aan toen Sybrand van Haersma Buma zich bij Nieuwsuur hakkelend door een verklaring poogde te banen over het opnemen van genderneutraliteit in het regeerakkoord. Buma: 'Ja! Dan weet ik wat ik de komende vier jaar moet zeggen').

En de jokkebrokkerij in de mooie nieuwe plannen is nog niet allemaal doorgeprikt. Al zijn we al een eind op streek, met het ontmaskeren van de kul over de 'forse' stijging van de ontwikkelingshulp (blijft nagenoeg gelijk, rekende Natalie Righton voor in deze krant) en met het ontleden van de onzin over het onderwijsbudget waar volgens die lui van D66 'nog nooit zoveel geld heen is gegaan' (fictie, concludeerden de factcheckers van Radio EenVandaag na intensief onderzoek.)

Maar de jacht op de zesenzeventigste parlementariër is al geopend.

De zesenzeventigste, dat is die ene man/vrouw meerderheid in zowel Eerste als Tweede Kamer waar Mark Ruttes derde klittenbandkabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op stoelt. Er hoeft maar eentje van de coalitiepartijen onoverkomelijke bezwaren tegen het een of ander te hebben, zeggen de Binnenhofwatchers met gevoel voor dramatiek. Zich te verslapen. De trein te missen. Per ongeluk verkeerd te stemmen. Een rel met bijpassende eeuwige roem na te streven. En floep, daar gáát Ruttes meerderheid.

De Tweede Kamer besloot gisteren, bij het allereerste debat met de nieuwe beste vrienden, meteen de soliditeit van die meerderheid uit te testen. Door op verzoek van het Forum van Democratie te stemmen voor de instandhouding van het raadgevende referendum. Het nieuwe kabinet wil ervan af, wegens tegenvallende uitslagen en vermoeiende zoektochten naar geitenpaadjes, een groot deel van de oppositie meent daar een totalitair geïnspireerde aanslag op de volkswil in te zien.

Het FvD bedong een hoofdelijke stemming, zodat alle 19 democraten van D66 één voor één hardop moesten zeggen dat ze geen volksraadplegingen meer willen.

Drie VVD'ers ontbraken bij de stemming, zag ik bij het natellen van de stemmenlijst - misschien zaten ze nog te netflixen op hun werkkamer, of waren ze aan het werk in het land, of waren ze ziek, of hadden ze andere zwaarwegende redenen voor hun afwezigheid. Dat er toch 76 stemmen waren vóór de afschaffing van onwelgevallige uitslagen en lastige geitenpaadjes, was te danken aan de SGP van Kees van der Staaij. De stille gedoger staat wederom klaar om voor de derde keer een kabinet van Mark Rutte te stutten, om trouwhartig vingers te steken in gaten in de dijk wanneer het weer eens hoog oploopt in de volksvertegenwoordiging.

Drie kostbare stemmen heeft deze bufferaar in te brengen in de Tweede Kamer en twee zetels in de Eerste Kamer. Goed opletten de komende tijd wat hij daarvoor terugkrijgt.

Rutte III-filter

Na een historisch lange formatie is het kabinet Rutte III er eindelijk. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen? Wij gidsen je door het regeerakkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden