Column

Sheila Sitalsing: islamiseringstsunami Wilders slaat nog geen deuk in pakje boter

Sheila Sitalsing
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Een verhaal over de noodzaak van het delen van waarden, het verhaal dat je nu alom hoort van die talloos veel mannen die denken dat ze premier kunnen worden en die dezer dagen de krantenkolommen en televisieschermen vullen, ontstaat, zo zei Jan Willem Duyvendak afgelopen zaterdag in deze krant, 'meestal als een volk diep verdeeld is. Of wanneer je denkt dat minderheden het land overnemen'.

Maar, voegde Duyvendak, hoogleraar sociologie en in de Volkskrant opgevoerd als integratie-expert, eraan toe: 'Wie, afgezien van Geert Wilders denkt dat serieus? Wie denkt nou echt dat Nederland islamiseert? Het is andersom: moslims vernederlandsen. Er is geen enkel punt te noemen waarbij de mainstream iets toegeeft, behalve bij Zwarte Piet. Het lijkt erop dat alle kwesties in de politiek aan 'het typische Nederlandse' wordt gekoppeld.'

Ware woorden, waarbij dient te worden aangetekend dat zelfs de roetveegpiet niet 'de schuld van de moslims' is. Zo beschouwd slaat die vreeswekkende islamiseringstsunami die Geert Wilders 's nachts uit de slaap houdt nog geen deuk in een pakje boter.

Niettemin zijn veel van die mannen die denken dat ze premier kunnen worden in het kielzog van Geert in de ban geraakt van de jongste mode die klompen voorschrijft en gezelligheid en de w van wakker, stamppot eten en al die andere uitingen van de superieure Nederlandse cultuur. Zozeer dat ze zich verliezen in potsierlijkheid die het stadium van ongevaarlijkheid allang voorbij zijn.

Waar zulke massahysterie toe kan leiden, blijkt uit het participatiecontract van Lodewijk Asscher. Een infantiel stukje tekst waarin staat dat we in Nederland van oudsher en van nature lief voor elkaar en solidair met elkaar zijn. Dat mannen hier nooit 'poot' zeggen tegen homo's. Dat de vrouwelijke vertegenwoordiging in de politiek hier niet zo achterlijk laag is dat een apart 'vrouwendebat' nodig is om ze op tv te laten komen. Dat politici hier nooit zouden durven oproepen tot minder moslims. Dat het ook anderszins superieur gesteld is met de beschaving en de emancipatie in dit gave land.

Elke nieuwkomer in Nederland wordt verplicht de tekst te ondertekenen en de geformuleerde waarden uit te dragen. Op straffe van een boete van 340 euro, ongeveer het bedrag dat staat voor de auto zonder vergunning parkeren op een invalideplek - iets wat een rechtgeaarde Nederlander natuurlijk nóóit zou doen, want dat soort dingen doen alleen onbeschaafde nieuwkomers.

Adviesraden wezen op de overbodigheid en de onzinnigheid van het ding, dat overlapt met het inburgeringsexamen. Juristen wezen op het ongrondwettelijke karakter: een regering kan niet een selecte groep dwingen tot het onderschrijven van kennelijke 'kernwaarden' terwijl de Grondwet voorschrijft dat men in Nederland gelijk wordt behandeld. Iedereen die kan nadenken wees op het willekeurige karakter van de geformuleerde kernwaarden, want waar staat geschreven dat solidariteit - een links-ideologische term - een wettelijke plicht is, enkel omdat Lodewijk Asscher dat toevallig van belang vindt?

Niettemin stemde de Tweede Kamer afgelopen week na jaren soebatten voor de participatieverklaring. Als ook de Eerste Kamer over alle evidente bezwaren heen stapt, staat de participatieverklaring met boeteclausule vanaf 1 juli wettelijk vast.

Een troost: in de tussentijd zijn er verkiezingen. We kunnen van de initiatiefnemers van dit ding af. We kunnen de beschaving herstellen.

Meer lezen

'Meerderheid heeft het allang voor het zeggen'
Hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak concludeert op grond van eigen onderzoek dat de legitimiteit van aanspraken van minderheidsgroepen de afgelopen twintig jaar in Nederland enorm zijn verminderd, terwijl de meerderheidscultuur juist meer en meer wordt gerespecteerd.

Participatieverklaring wordt verplicht bij inburgering
Minister Lodewijk Asscher drukt in december 2015 zijn plan door: de participatieverklaring wordt een verplicht onderdeel van de inburgering. Vluchtelingen beloven hierin de normen en waarden van de Nederlandse samenleving te aanvaarden. Wie niet tekent, kan een boete van 1.250 euro verwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden