Column

Sheila Sitalsing: 'De Hummerpartij samen met de kilometerheffingpartij, gaat dat werken?'

null Beeld anp
Beeld anp

Bij De Telegraaf hadden ze voor de verkiezingen nog zo gewaarschuwd: 'Automobilisten zijn de klos bij links.' Onder het kopje 'links' vatte de krant voor het gemak alles vanaf D66 samen. En 'de klos' betekent: autorijden wordt duurder, er komt een tarief per gereden kilometer, er komt geen asfalt bij en de maximumsnelheid gaat omlaag.

De mensen hebben niet geluisterd en dus zitten VVD en GroenLinks nu aan tafel. De partij van asfalt, de Hummer, 130 kilometer per uur en weg met de milieuzones die eruit moet zien te komen met de jongens van de kilometerbeprijzing en een land vol laadpalen. Wordt dat wat?

Er valt dezer dagen allerwegen te horen dat Mark Rutte ooit een pleidooi voor groen-rechts beleid hield en er 'dus' eenvoudig uit moet kunnen komen met de groenen, maar de mensen die dat denken, hebben waarschijnlijk het groen-rechtse pamflet van Rutte nooit gelezen. Daarin bezingt hij bijvoorbeeld zijn liefde voor kerncentrales en bevestigt hij andermaal de positie die de VVD al jarenlang onwrikbaar aanhangt: geen kilometerbeprijzing, geen milieuheffingen, geen enkele vorm van prijsprikkels.

Het CDA, de andere grote onderhandelingspartner, vergeet weleens waar ze voor of tegen is, maar de kilometerheffing, daar is de partij fel tegen. D66 is vóór.

Het is dus twee tegen twee, en het is voor niemand 'een breekpunt', zoals dat heet. Maar het is onvoorstelbaar dat GroenLinks in een kabinet stapt dat de automobilist ongemoeid laat. Net zoals het onvoorstelbaar is dat de VVD, partij van indviduele mobiliteit als ononderhandelbaar liberaal principe, in een kabinet stapt dat de automobilist zwaarder belast en geen wegen aanlegt. Bij de VVD zeiden ze graag: 'Als je dwars door een bos een weg aanlegt, heb je twéé bossen.' Een belangrijk deel van de achterban vindt dat nog altijd een uitstekend argument.

Dat wordt slaande ruzie.

GroenLinks inruilen voor de ChristenUnie dan? Dat zal niet uitmaken. Ook de ChristenUnie is voor een heffing per gereden kilometer en wil bijvoorbeeld zuinige autobanden verplichten.

D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn alledrie voor het uitfaseren van benzine en diesel; per 2025 zouden er alleen nog maar elektrische auto's over de Nederlandse wegen mogen rijden.

Het wordt, kortom, loeispannend. De Telegraaf staat vast al klaar om bij liberale wankelmoedigheid uit te pakken met de kop 'Mark de Boskabouter'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden