Sheffield is een ellendig oord

Sheffield, 3 maart 1936.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Bij daglicht vind ik het een van verschrikkelijkste steden die ik ooit heb gezien. Je kunt de zwavel in de lucht voortdurend ruiken. Alle gebouwen zijn binnen twee jaar nadat ze gebouwd zijn zwart beroet.

Ik bleef ergens stilstaan en telde de schoorstenen die ik kon zien, het waren er 33. Maar het was behoorlijk mistig - op een heldere dag zouden het er veel meer zijn geweest.

De stad is erg heuvelachtig en overal lopen straten vol onaanzienlijke beroete huisjes steil naar boven, geplaveid met kasseien die expres ongelijk zijn gezet om paarden enz. meer houvast te geven.

's Nachts creëren die heuvels mooie effecten, omdat je van de ene heuvel naar de andere kijkt en de lichtjes als sterren ziet twinkelen. Af en toe schieten enorme vlammen boven uit de hoogovens en verspreiden door de rook en stoom een prachtige roze gloed. Wanneer je een blik naar beneden werpt, zie je enorme vurige slangen roodheet en witheet ijzer uitrollen in rails.

In het verpauperde centrum van de stad zijn de werkplaatsen van de kleine bazen, d.w.z. kleine ondernemers die voornamelijk bestek maken. Ik geloof niet dat ik ooit van mijn leven zoveel gebroken ramen heb gezien.

In sommige werkplaatsen is nauwelijks een raam heel, en je zou niet geloven dat er mensen kunnen werken.

George Orwell (1903-1950), Britse schrijver. Ingekort fragment uit Dagboeken 1931-1949. Vertaling Nelleke van Maaren. De Arbeiderspers, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden