Sharon verliest zijn meerderheid

Ariël Sharon is zijn meerderheid kwijtgeraakt in het Israëlische parlement, de Knesset. Twee ministers van de rechtse Nationaal Religieuze Partij zijn uit de regering gestapt....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

'Deze regering en deze premier moeten ten val worden gebracht', zei Effi Eitam, hoofd van de NRP en voorheen minister van Toerisme. 'We moeten samen deze verschrikkelijke beslissing ongedaan maken.' Met Eitam nam ook onder-minister Yitzhak Levi ontslag. De andere vier parlementsleden van de partij blijven blijkbaar voorlopig in de regering.

De coalitie van Sharon beschikt nu slechts over 59 van de 120 zetels in de Knesset. Om de regering ten val te brengen moeten echter alle 61 oppositieleden tegen de premier stemmen, wat voorlopig niet het geval lijkt te zijn. De linkse Arbeidspartij geeft Sharon steun van buiten de regering zolang hij doorgaat met het terugtrekkingsplan.

De coalitie heeft nog niet officieel gereageerd, mogelijk omdat er nog lijmpogingen worden gedaan. In de Israëlische media wordt gespeculeerd over een mogelijke toetreding van de Arbeidspartij maar zowel binnen die partij als binnen de Likud van Sharon bestaat er grote tegenstand tegen zo'n stap.

Het is dus nog niet duidelijk wat de politieke consequenties zijn van het ontslag van de twee NRP-leden voor de huidige regering en voor de positie van Sharon.

Hij bevindt zich nu in een vergelijkbare situatie als zijn voorgangers Ehud Barak van de Arbeidspartij en Benjamin Netanyahu van de Likud. Beiden verloren hun meerderheid in de Knesset naar aanleiding van het vredesproces. Netanyahu nadat hij in 1998 de Wye-akkoorden tekende om gebied over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit en Barak aan de vooravond van de topontmoeting met Yasser Arafat en Bill Clinton in Camp David om een definitieve oplossing voor het conflict te vinden. Barak regeerde door met een minderheidsregering, maar schreef vervroegde verkiezingen uit na het uitbreken van de intifada.

Het terugtrekkingsplan van Sharon zal binnenkort al een zichtbaar gevolg hebben. De regering heeft besloten om het gezamenlijk Israëlisch-Palestijnse industriegebied Erez, aan de grens tussen Israël en de Gazastrook, te sluiten. In Erez werken ongeveer vierduizend Palestijnen en meer dan zeshonderd Israëliërs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden