Sharon niet zeker van goedkeuring plan Gazastrook

Het referendum op 2 mei in de Israëlische Likudpartij over het omstreden plan van premier Sharon over de terugtrekking uit de Gazastrook is nog geen gelopen race....

ANP

Tot dusver dachten de aanhangers van de premier dat de overwinning in het referendum hen niet kon ontgaan, zeker niet nadat de Amerikaanse president Bush zich ferm achter het plan had geschaard en nadat de hele leiding van de partij - onder wie zijn rivaal Netanyahu - dat ook had gedaan.

Eerdere onderzoeken, ook gehouden nadat Bush zijn steun had uitgesproken, hadden veel hogere percentages ja-stemmers onder de 200.000 leden opgeleverd. Zeker een peiling leverde 58 procent voorstanders op.

De 4 procent verschil tussen voor- en tegenstanders uit de laatste peiling, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Dialog, is het kleinste tot dusver. Van alle ondervraagden zei 16 procent geen mening te hebben. De onderzoekers keken ook nog apart naar de Likudleden die hadden gezegd zeker te weten dat zij hun stem gaan uitbrengen. Van deze groep bleek 47 procent voorstander van het plan te zijn en 40 procent tegenstander.

Politieke analisten zeggen dat het uiteindelijke resultaat van het referendum sterk afhangt van de opkomst op 2 mei, omdat de tegenstanders van het plan achter de joodse kolonisten staan en dus terugtrekking uit de Gazastrook zullen willen blokkeren. Veel van de 7800 kolonisten in de Gazastrook hebben emotionele oproepen aan Likudleden gedaan om tegen het plan te stemmen, waardoor hun nederzettingen zouden worden opgeheven.

Het plan van Sharon behelst eenzijdige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook en annexatie van een deel van de Westelijke Jordaanoever, met zes grote joodse nederzettingen.

De Europese Unie is van mening dat het plan indruist tegen verschillende resoluties van de VN-Veiligheidsraad die de nederzettingen als illegaal bestempelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden