Sharon: 'Dood Arafat kan keerpunt zijn'

De dood van Yasser Arafat kan een keerpunt voor het Midden-Oosten zijn. Dat heeft de Israëlische premier Sharon donderdag gezegd in een reactie op het overlijden van de Palestijnse president...

ANP en Internetredactie

Sharon zei dat van een keerpunt sprake kan zijn als nieuwe Palestijnse leiders de strijd met het terrorisme aanbinden. De premier zei dat Israël inspanningen zal blijven doen om een politieke overeenkomst met de Palestijnen te bereiken.

De Israëlische president Moshe Katsav hoopt dat de dood van de Palestijnse president Arafat zijn opvolgers zal toestaan een 'nieuw hoofdstuk' te openen in hun relatie met de joodse staat.

'Ik hoop dat het nieuwe Palestijnse leiderschap een nieuwe weg zal inslaan met het oog op het beëindigen van terrorisme en geweld waardoor de hervatting van de onderhandelingen mogelijk zou worden', aldus de Israëlische president.

Shimon Peres, de leider van de Israëlische Arbeidspartij die in 1994 met Yasser Arafat de Nobelprijs voor Vrede deelde, betreurt het dat de Palestijnse leider het terrorisme nooit heeft afgezworen. '

Yasser Arafat heeft een fout gemaakt door zich vast te leggen op het pad van het terrorisme', aldus de voormalige premier donderdag voor de Israëlische radio. 'De laatste jaren wilde hij populair zijn, maar soms moet een leider bereid zijn tegen de publieke opinie in te gaan.'

De Israëlische minister Tommy Lapid van Justitie verwelkomde donderdag het overlijden van Arafat. Hij zei tegen de legerradio dat 'het goed is dat de wereld nu van hem (Arafat) verlost is'.

'De zon schijnt nu in het Midden-Oosten en in de wereld, aangezien Arafat niet aleen de leider was van het terrorisme tegen Israël, maar ook de grondlegger van het terrorisme dat zich op dit moment in de wereld om zich heen grijpt, inclusief dat van Al-Qa'ida', aldus Lapid.

De politieke leider van de Islamitische Verzetsbeweging Hamas, Khaled Meshal, beschuldigde Israël er donderdag van Arafat te hebben vergiftigd met een speciaal gif dat geen sporen nalaat.

Hij zei zelf zeven jaar geleden slachtoffer van zo'n vergiftiging te zijn geweest, maar hij overleefde dat omdat Israël een tegengif verstrekte in ruil voor twee door Hamas ontvoerde Mossad-agenten. Hamas en de al-Aqsa Martelarenbrigade hebben bezoren de moord op Arafat te wreken.

De leider van de radicale Palestijnse Islamitische Jihad, Nafez Azzam, heeft zijn leedwezen uitgesproken. Azzam zei dat hij wel meningsverschillen met Arafat had, maar zijn dood is treurig nieuws 'voor alle Palestijnen, alle Arabieren, alle moslims en alle vrije volkeren van de wereld'.

De Amerikaanse president Bush heeft zijn deelneming betuigd met het overlijden van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Bush noemde het een 'belangrijk moment' voor de Palestijnen in hun zoektocht naar vrede en een onafhankelijke staat.

'De dood van Yasser Arafat is een belangrijk moment in de Palestijnse geschiedenis. Wij betuigen onze deelneming aan het Palestijnse volk. Wij hopen dat de toekomst vrede zal brengen en de vervulling van hun streven naar een onafhankelijk democratisch Palestina dat in vrede leeft met zijn buren', aldus Bush' verklaring.

In veel landen in het Midden-Oosten is donderdag met treurnis gereageerd op de dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Diverse Arabische landen kondigden drie dagen van nationale rouw.

Verscheidene Arabische leiders prezen de verdiensten van Arafat terwijl anderen zich meer op de vlakte hielden. 'Arafat was de belichaming van het Palestijnse vraagstuk en zijn afwezigheid zal duidelijk worden gevoeld', aldus een zegsman van de Arabische Liga. Caïro prees Arafat met de woorden dat hij zijn volk 'met moed had geleid'. De Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali noemde de Palestijnse leider een inspiratie voor zijn volk.

Koningin Beatrix en premier Balkenende hebben donderdag condoleancetelegrammen gestuurd aan de echtgenote van Arafat en de premier van de Palestijnse Autoriteit. Balkenende noemt Arafat een historisch leider, een nationaal symbool en een democratisch gekozen president.

Balkenende spreekt, namens de regering, zijn blijvende steun uit aan het Palestijnse volk in de strijd om de problemen in het Midden-Oosten 'blijvend, rechtvaardig en vreedzaam' op te lossen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden