Sharon Dijksma (PvdA) - staatssecretaris Onderwijs

‘Een mooie les in nederigheid’, zegt Sharon Dijksma (35) achteraf over haar mislukte greep naar het partijvoorzitterschap van de PvdA in 2001.

Van onze verslaggever

Dijksma werd door de gewone leden te veel gezien als de kandidaat van het partij-establishment, en verloor daarom van Ruud Koole. Vanuit de Tweede Kamerbankjes zette zij haar gestage opmars in de partij echter voort, met haar benoeming tot staatssecretaris als het voorlopige hoogtepunt.

Die opmars begon in 1994, toen Dijksma als jongste Kamerlid aller tijden naar Den Haag kwam. Ze was toen al voorzitter geweest van de Jonge Socialisten. De eerste jaren hield ze zich bezig met onderwijs en sociale zaken. De afgelopen jaren vervulde zij in de fractie een belangrijke rol als vicefractievoorzitter onder Wouter Bos. Critici verwijten haar dat zij zich, als ‘huisbazin van de PvdA’, de partijdiscipline wel heel snel eigen heeft gemaakt. Anderen roemen haar sociale vaardigheden en haar organisatorische talent.

Op Onderwijs wordt zij verantwoordelijk voor drie beleidsterreinen die in de PvdA de harten sneller doen kloppen: de basisscholen, de kinderopvang en het emancipatiebeleid.

Vooral dat laatste is pikant, omdat Dijksma vorige week een van de PvdA-vrouwen was die Bos terugstuurden naar de onderhandelingstafel, omdat in het regeerakkoord aanvankelijk niets stond over emancipatie. Nu staat er dat het nieuwe kabinet een ‘emancipatienota’ moet schrijven. Dat mag Dijksma zelf gaan doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden