Sharon beweegt arm en been

De Israëlische premier Sharon is maandag langzaam begonnen uit zijn kunstmatige coma te ontwaken. Hij ging op eigen kracht ademen en bewoog zijn rechterarm en -been nadat hem pijnprikkels waren toegediend...

Hoeveel schade de hersenbloedingen, waardoor Sharon vorige week werd getroffen, aan zijn lichamelijke en geestelijke capaciteiten hebben aangericht, kan pas worden vastgesteld als hij volledig is ontwaakt. Dat kan dinsdag al het geval zijn, maar ook nog enkele dagen duren. De premier is vijf dagen in coma gehouden om zijn lichaam beter te kunnen laten herstellen van de operaties die nodig waren om de bloedingen in zijn hersenen te stoppen.

Een van de chirurgen die Sharon heeft geopereerd, zei maandag dat er nog niets te zeggen viel over de kansen op herstel van de premier. ‘Sommige patiënten in deze situatie overleefden het niet, anderen keerden weer terug naar hun werk’, aldus dokter Jose Cohen.

Hoewel Sharon zelf begon te ademen, wordt hij nog wel aan beademingsapparatuur gehouden. Maandagavond had hij zijn ogen nog niet geopend. Chirurg Felix Umansky benadrukte dat de bewegingen van zijn rechterledematen geen reflexen waren, maar echte reacties. Overigens heeft Sharon volgens medische bronnen door de beroertes schade opgelopen in de rechterhelft van zijn hersenen, waardoor de kans op verlamming in de linkerhelft van het lichaam groter is dan in de rechterhelft.

Over het algemeen wordt aangenomen dat Sharon niet als premier zal kunnen terugkeren. Als de artsen vaststellen dat hij deze functie niet langer kan vervullen, stellen zij officieel de Israëlische procureur-generaal daarvan op de hoogte, die op zijn beurt de regering inlicht. Het kabinet kiest dan een nieuwe premier. Naar verwachting wordt dat vice-premier Ehud Olmert, die nu al de taken van Sharon waarneemt.

Olmert, voormalig burgemeester van Jeruzalem, geniet veel respect binnen de Israëlische politiek, maar kan niet bogen op de machtsbasis van Sharon of zijn populariteit onder de bevolking. Toch wijzen peilingen uit dat de partij die Sharon eind vorig jaar oprichtte, Kadima, onder Olmerts leiding bij de aanstaande verkiezingen in maart zeker veertig van de 120 zetels in het Israëlische parlement kan behalen. Kadima beschikt echter nog niet over een programma en het is onduidelijk welke richting de partij zonder Sharon op zal gaan.

Het kabinet besloot maandag onder leiding van Olmert om de Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem ‘in principe’ toestemming te geven om te gaan stemmen in de Palestijnse parlementsverkiezingen van 25 januari. Ook mogen Palestijnse kandidaten op beperkte schaal campagne voeren in dat deel van de stad. De kandidaten mogen geen lid zijn van militante organisaties. De Palestijnen zien in Oost-Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige eigen staat, Israël wil heel Jeruzalem als hoofdstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden