Sharia

In aanvulling op uw redactionele commentaar op sharia-bemiddeling in Ontario (Forum, 17 september) twee schrijnende voorbeelden uit de sharia-praktijk aldaar:..

Groningen Ada de Boer

Een vrouw tekent echtscheidingspapieren waarin de kinderen aan de vader worden toegewezen en ze haar rechten op een deel van het gemeenschappelijk bezit en alimentatie opgeeft. Ze ondertekent onder dreiging van de sharia-bemiddelaars die haar vertellen dat ze haar, als ze niet meewerkt, naar Iran gaan terugsturen.

Een uitgehuwelijkte vrouw vlucht na jarenlange mishandelingen door haar man naar een vrouwenopvanghuis. Haar familie dwingt haar tot sharia-bemiddeling. De bemiddeling bepaalt dat ze terugmoet naar haar man, maar niet meer met hem mag slapen als straf voor haar vlucht. Hij mag daarom een tweede vrouw nemen.

Uit deze voorbeelden blijkt duidelijk dat sharia-`recht` in combinatie met druk uit de eigen gemeenschap, in het voordeel is van mannen. Niet voor niets oordeelde het Europees Hof voor de Mensenrechten in 2003 dat de sharia niet verzoenbaar is met de democratische rechtsorde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden