Shame on you, Jeremy!

De ingezonden brieven van woensdag 22 april.

Jeremy Clarkson Beeld reuters
Jeremy ClarksonBeeld reuters

Shame on you, Jeremy

Ex-Top Gear-maker Jeremy Clarkson laat niet enkel zien zelf over bijzonder weinig ruggengraat te beschikken, als hij als excuus voor zijn agressieve gedrag jegens een producer aanvoert die dag bericht gekregen te hebben over een knobbeltje op zijn tong ('Clarkson was gestresst door kankerbericht', Ten eerste, 20 april). Het knobbeltje bleek goedaardig.

Maar het is tevens, en dat is veel erger, een belediging voor de vele mensen met kanker die hun veelal zware ziekte met moed, zelfredzaamheid en doorzettingsvermogen dragen en vaak ook nog alle denkbare moeite doen om op een normale manier aan het leven deel te nemen.

Shame on you, mr. C. !

Mike Pas, Leiden

Leve postzegelverzamelaars

Het verzamelen van postzegels is een geweldige hobby met een onterecht imagoprobleem. In het artikel over Oskar Gröning, de boekhouder van Auschwitz, wordt achteloos en zonder enige relevantie voor het verhaal gemeld dat hij een postzegelverzamelaar is (Ten eerste, 21 april). Als er in een roman of film een saaie sok wordt opgevoerd, is dat steevast een filatelist.

Toch blijkt uit geen enkel onderzoek dat het percentage criminelen of Jan Salies onder filatelisten bovengemiddeld is. In de jarenlange praktijk is mij zelfs het tegendeel gebleken, maar deze observatie kan ik helaas niet met cijfers onderbouwen.

Paul van Beek, Driebruggen

null Beeld anp
Beeld anp

Hieronder volgen de overige lezersbrieven van woensdag 22 april

undefined

undefined

Eva Jinek is gewoon leuker

De stelling 'schnabbelen en Hilversum horen bij elkaar' (Ten eerste, 21 april) verdient enig nuancering. Natuurlijk is het een schande dat journalisten bijklussen bij een onderneming waarvan zij 's avonds de baas in de uitzending hebben. Laat staan dat zij reclame maken in STER en IP. Dat geldt overigens zowel voor de medewerkers van de publieke als van de commerciële omroepen. Hier is geloofwaardigheid in het geding.

Maar we moeten ook niet - om een opmerking dicht bij huis te maken - roomser willen zijn dan de paus. De stelling van media-ethicus Huub Evers dat commerciële klussen nooit te verenigen zijn met journalistiek werk gaat mij te ver.

In ons land vinden organisaties, instellingen, ondernemingen en noem maar op het nou eenmaal leuker dat een feestavond wordt gepresenteerd door de vrolijke Eva Jinek dan door een saaineus die niet uit zijn woorden kan komen. En als de baas in het zonnetje gezet moet worden, is het leuker als Twan Huys dat doet in een College Tour dan als de lokale secretaris enkele vragen stamelt. Maar waar ligt de grens? In mijn ogen is die volstrekt helder: je harkt niet in je eigen tuin. Een redacteur geestelijk leven kan nooit een vergadering leiden van de Gereformeerde Bond en een voetbalverslaggever nooit een vergadering van Ajax.

Maar waarom mag Paul Witteman, die tegenwoordig een muziekprogramma heeft, niet optreden bij de jaarvergadering van de dierentuin in Emmen? Of Frits Wester bij PSV? Het is goed dat opnieuw de code tegen het licht wordt gehouden. We leven in een tijd waarin integriteit en belangenverstrengeling terecht onder het vergrootglas liggen. Het gaat om de geloofwaardigheid van het journalistieke vak. Daar moeten hoge ethische eisen aan worden gesteld. Maar we moeten ook weer niet overdrijven.

Jaap van der Ploeg, oud-journalist NOS-Journaal, Amsterdam

Goed te snappen

In 'snotneusgate' stelt media-ethicus Huub Wijfjes dat commerciële klussen nooit verenigbaar zijn met de journalistiek (Ten eerste, 21 april). Jeroen Smit, hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, is milder, aldus het artikel. Dat is goed te begrijpen voor wie naar de website van Speakers Academy gaat. Wie klikt onder het kopje budget vindt in de categorie tussen 7.000 en 12.499 euro diverse in te huren sprekers: onder hen actrice Halina Reijn en prof. drs. Jeroen Smit. De hoogleraar heeft hele dure roomboter op zijn hoofd.

Job de Haan, Amsterdam, docent journalistiek

We gaan arme landen helpen

Dat was goed nieuws in deze krant. Minister Ploumen gaat arme landen helpen om van hun brandstofsubsidies af te komen en over te schakelen op duurzame energie! ('Benzine niet langer subsidiëren', Economie, 20 april)

De Wereldbank heeft uitgerekend, zo lezen we in hetzelfde artikel, dat jaarlijks wereldwijd 500 miljard aan dit soort subsidies wordt uitgegeven en dat dat slecht is voor de economische groei, het milieu en de inkomensongelijkheid.

Zo klaar als een klontje en al heel lang bekend, alleen werd er niets aan gedaan en mijn inschatting is dat dit mooie beleid voorlopig niet ingevoerd zal worden. Daar zijn de energiemaatschappijen namelijk niet voor, dus dan gebeurt het niet.

Interessant is ook dat Ploumen niets zegt over de situatie in ons land waar nog steeds 8 miljard per jaar wordt uitgegeven aan subsidies voor grootverbruikers van fossiele energie. Alleen noemen we het dan geen subsidie maar belastingverlaging, en dat is heel iets anders.

Pieter Parmentier, Diepenveen

Illegale profiteurs

Hoera, Rutte en Samsom zijn eruit.

Het bed wordt een hangmat, het bad een teiltje met koud water en het brood een korst genadebrood waar je je tanden op stukbijt. Zo voorkom je aanzuigende werking. Vervolgens moeten illegale profiteurs zo snel mogelijk naar Verweggistan. Zij hebben zich te houden aan de uitspraak van de rechter. Maar geldt dat dan niet voor de Nederlandse staat?

Zo maakte ik mee dat de advocaat van een Rwandese vluchtelinge alle aantijgingen van de IND had weten te weerleggen, met behulp van internationale getuigenverklaringen. Daarop sommeerde de rechtbank de IND een andere beslissing te nemen. Daarop wijzigde de IND op het document alleen de datum.

Truus Jonker, tolk, Nijkerk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden