Shakespeare verpatsen? Britten zijn verbijsterd

LONDEN - Een universiteit die vier vroege drukken van William Shakespeares verzamelde werken per opbod verkoopt? Zelfs Shylock, de woekeraar uit De Koopman van Venetië, zou bedenkingen koesteren, maar de Senate House Library van de University of London ziet het probleem er niet zo van in. Met de verkoop hoopt het 5 miljoen pond binnen te halen. Shakespeareanen zijn furieus.

De door Bonhams te veilen boeken vormen het hart van de bibliotheek. Het gaat om de waardevolle eerste folio-editie uit 1623, compleet met Martin Droeshouts ets van 's werelds beroemdste toneelschrijver. Volgens bibliothecaris Christopher Pressler blijven er duplicaten voor handen. Hij wil de opbrengst gebruiken voor investeringen in hedendaagse letteren.

Tegen The Times noemde Brian Vickers, een Shakespeare-vorser en gasthoogleraar aan de University College London, Presslers redenering 'onzinnig'. 'Door de manier waarop men indertijd in de drukkerij te werk ging, zijn geen twee boeken hetzelfde. Zodra er een pagina af was, werden de persen stopgezet en begon men te corrigeren. Om die reden bestaat er niet zoiets als een duplicaat.'

Er speelt ook een ethisch aspect mee. De boeken zijn in 1956 gedoneerd door de Amerikaanse in-dustrieel, boekenverzamelaar en filantroop Sir Louis Sterling. Het was waarschijnlijk niet zijn bedoeling dat de universiteit ze weer zou doorverkopen aan een particuliere verzamelaar. The Times schreef in een hoofdcommentaar dat de universiteit een 'boerse en filistijnse ondankbaarheid' toont.

Het kan er zelfs toe leiden dat filantropen in de toekomst huiverig zullen zijn om hun collecties aan universiteiten na te laten. De Senate House is, net als veel andere bibliotheken, sterk afhankelijk van zulke giften. Zo bezit het ook het archief van de baronet Sir Edward Durning-Lawrence (1837 - 1914), devoot aanhanger van de theorie dat de werken van The Bard zijn geschreven door Francis Bacon.

In een verklaring meldde de universiteit dat de plannen bij aanhoudende kritiek niet zullen doorgaan.

De Britse regering kan de plannen desnoods ook tegenwerken. Anderhalve maand geleden schortte een speciaal herzieningscomité voor kunstexporten de verkoop van het zelfportret De Lachende Rembrandt aan het Amerikaanse Getty Museum op, in de hoop dat zich alsnog een Britse koper meldt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden