Shakespeare schreef toch mee aan toneelstuk dat als vervalsing geldt

Amsterdam Het toneelstuk Double Falsehood is toch deels geschreven door de Engelse dichter en toneelschrijver William Shakespeare (1564 – 1616)....

Vooral in de eerste twee aktes zijn volgens Hammond lange delen geschreven door Shakespeare. Dit is met name te zien aan het woordgebruik, dat volgens hem overeenkomt met dat van Shakespeare. Afgelopen maandag verscheen een nieuwe uitgave van The Arden Shakespeare, onder redactie van Hammond. Double Falsehood is daarin nu opgenomen.

In 1727 presenteerde uitgever Lewis Theobald Double Falsehood als een bewerking van een stuk van Shakespeare, dat hij in bezit zou hebben. Aan de authenticiteit van het Shakespeare-stuk werd echter getwijfeld.

Desondanks denkt Hammond dat Double Falsehood gebaseerd is op Cardenio. Dit verloren gegane stuk schreef Shakespeare samen met toneelschrijver John Fletcher. Destijds was het gebruikelijk dat toneelschrijvers gezamenlijk aan stukken werkten. Eerder werd al bekend dat Shakespeare en Fletcher samen Henry VIII en The Two Noble Kinsman schreven.

Cardenio was geïnspireerd op Miguel Cervantes Don Quixote en verscheen volgens Hammond in 1612, vlak na de komst van Thomas Sheltons Engelse vertaling van het boek. Cardenio, dat handelt om de edelman Henriquez, werd waarschijnlijk twee keer opgevoerd in 1613.

Stanley Wells, uitgever van de Oxford Shakespeare-serie, is sceptisch over de ontdekking. Volgens hem is het aannemelijker dat het werk meer stukken van Fletcher dan van Shakespeare bevat. Dit zei hij in de Daily Telegraph.

De Royal Shakespeare Company werkt aan een reconstructie van het originele toneelstuk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden