Shakespeare met Tygo en Porgy

Theaterproducent Hummelinck Stuurman wil een winstgevend Shakepeareproject brengen.

AMSTERDAM - Hummelinck Stuurman Theaterproducties wil vanaf 2015 drie jaar achtereen een serie voorstellingen van William Shakespeare in de Nederlandse schouwburgen brengen. In regie van Gerardjan Rijnders zullen achtereenvolgens Hamlet, Macbeth en King Lear worden opgevoerd. Ook de beoogde hoofdrolspelers zijn intussen bekend: Tygo Gernandt (Hamlet), Porgy Franssen (Macbeth) en Pierre Bokma (King Lear).


Voor producent Arjen Stuurman is het project met de naam Willem 3: Kroniek van de macht de opvolger van het financieel teleurstellende Tsjechov-drieluik dat de afgelopen jaren is uitgebracht en dat komende week met een serie voorstellingen van De Kersentuin in het DeLaMar Theater in Amsterdam wordt afgesloten.


'Het is inderdaad een waagstuk, zo'n serie grote toneelstukken, zeker in deze tijd waarin veel schouwburgen met bezuinigingen te maken hebben en een steeds kleiner programmeringsbudget hebben. En toch vind ik dat wij het moeten doen, want anders blijven minstens honderd schouwburgen verstoken van dit soort kwalitatief en toegankelijk repertoiretoneel.' Aldus Stuurman, die het jammer zou vinden als een aantal theaters in de provincie alleen nog maar kluchten en cabaret zouden programmeren. Hummelinck Stuurman heeft de afgelopen jaren naast de Tsjechov-stukken ook een aantal bewerkingen van beroemde Nederlandse romans uitgebracht, onder meer van Louis Couperus en Bordewijk.


Normaal gesproken worden repertoirestukken zoals van Shakespeare en Tsjechov door het gesubsidieerde toneel uitgebracht, maar die bereiken volgens Stuurman gemiddeld maar veertig van de 140 schouwburgen in Nederland. Met zijn Willem 3-project wil Stuurman dat gat dichten. 'Straks heb je in Zutphen geen Shakespeare en Couperus meer in het theater en dat zou toch eigenlijk niet mogen.'


Stuurman stuurde onlangs een brandbrief aan een aantal theaters, ook om een betere financiering voor dit soort toneelproducties te realiseren. Zijn Tsjechov-drieluik was artistiek gezien weliswaar een succes en er kwamen voldoende mensen op af, maar financieel viel het allemaal behoorlijk tegen. 'Nee, wij zijn er niet aan failliet gegaan, maar het was wel zorgelijk en het heeft onvoldoende opgebracht. Dat komt vooral doordat veel theaters niet meer in staat zijn een passend bedrag voor dit soort producties te betalen. Daarom zoeken we nu op verschillende manieren naar aanvullende financiering voor dit project.'


Stuurman is hiervoor onder meer in gesprek met het Fonds voor de Podiumkunsten. Daarnaast wil hij met een aantal theaters gaan co-produceren. De producent legt de verantwoordelijkheid voor een deel ook bij de theaters zelf, die volgens hem zeer geïnteresseerd zijn in Willem 3 ('Shakespeare wordt door de theaters wat populariteit betreft hoger ingeschat dan Tsjechov'). Zo heeft hij een 'audience-funding'-plan bedacht, waarin de theaters hun publiek nauw bij Willem 3 moeten gaan betrekken. Voor een bedrag van 100 euro wordt de theaterbezoeker zelf een Willem, en daarvoor krijgt hij dan drie kaartjes eerste rang, inleidingen, meet & greets met de acteurs en nagesprekken.


De première van Hamlet, deel één van Willem 3, vindt plaats in februari 2015 in de Stadsschouwburg Amsterdam. Daarna volgt een landelijke tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden