Shadow Dancer

Shadow Dancer is een film die vooral uitblinkt in sfeer en wat weinig in romantiek.

KEVIN TOMA

Regie James Marsh.

Met Andrea Riseborough, Clive Owen, Aidan Gillen, Domhnall Gleeson, Brid Brennan, Gillian Anderson.

In 11 zalen.

'We doen dit samen', zegt MI5-officier Mac tegen de jonge Ierse moeder Colette McVeigh. Alsof hij het over een relatie heeft. Iets dergelijks probeert hij ook met Colette op te bouwen, zodra hij haar na een mislukte bomaanslag op de Londense metro heeft gearresteerd. Hij stelt haar voor de keuze: óf ze gaat voor het plaatsen van de bom 25 jaar de gevangenis in, óf ze wordt zijn mol in de IRA. In dat laatste geval vormt ze met hem een team, een duo. 'Maak jij een fout, ben ik dood', is Colette's koele antwoord op Macs aanbod.

Toch kiest de verzetsstrijdster in Shadow Dancer uiteindelijk voor het partnerschap met de man van de Britse geheime dienst. In veel Hollywoodfilms zou daarmee een romance worden ingeluid, maar dat is duidelijk niet wat regisseur James Marsh (Man on Wire) en scenarist Tom Bradby wilden met deze bewerking van Bradby's eigen roman. Shadow Dancer is vooral een politieke thriller, waarin achterkamerintriges, bureaucratie en paranoia flink met elkaar aan het gisten slaan. Wanneer Mac en Colette elkaar stiekem ontmoeten, blijft de gevoelstemperatuur op een nulpunt hangen.

Dat verandert wanneer Mac ontdekt dat zijn collega's hun eigen mol in het IRA-netwerk hebben en zeer bereid zijn Colette op te offeren. Helaas wreekt het zich dan dat de tussen Mac en Colette schakelende film eigenlijk één hoofdpersonage te veel heeft. Clive Owen blijft als Mac een wat mat figuur, waarmee je je moeilijk kunt identificeren. Tegenspeelster Andrea Riseborough heeft een rol met veel meer ziel en vlees; maar als het dan toch van een kus tussen de twee komt, is dat juist vanuit haar perspectief nauwelijks te vatten.

Shadow Dancer blinkt vooral uit in sfeer. Er is geen ontkomen aan de vies bruine gordijnen, het vale behang en de sigarettenrook, afbraakwoningen en verloren kades. Indrukken die het door religieus geweld verscheurde Belfast van 1993 toch nog benauwend dichtbij brengen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden