Sgrena vraagt aandacht voor lotgenote Aubenas

'Ik hoop dat mijn bevrijding een gunstig voorteken is voor Florence. Ik ken haar goed en ik hoop van harte dat ook zij binnenkort haar bevrijdingsdag zal meemaken'...

Van onze correspondent Fokke Obbema

De warme woorden van de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena aan het adres van haar Franse collega Florence Aubenas deden het de afgelopen dagen goed in de Franse publieke opinie. Die was in februari al zeer onder de indruk, toen 500 duizend Italianen in Rome demonstreerden voor de vrijlating van zowel Sgrena als Aubenas.

Maar ondanks die Italiaans-Franse solidariteit verschilt het lot van beide linkse journalistes danig: terwijl de Italiaanse gewond, maar veilig in Rome zit, verkeert de verslaggeefster van dagblad Libération nog altijd in gezelschap van haar ontvoerders.

'Ik ben in een slechte gezondheidstoestand en ben er ook psychisch slecht aan toe', zo verklaarde Aubenas op een vorige week uitgezonden video. Tegenover de vreugde over haar eerste levensteken sinds haar ontvoering op 5 januari (een maand eerder dan Sgrena) stond de bezorgdheid over haar aanblik. Waar Libération dagelijks de foto van een blij lachende, jonge vrouw afdrukt, toonde de video een andere Aubenas: vermoeid, gerimpeld, met lange haren voor haar ogen, een ongewassen gezicht boven een smerig T-shirt.

Anders dan Sgrena barstte Aubenas tijdens haar korte boodschap niet in tranen uit. Wel deed zij een oproep die de Franse autoriteiten in verlegenheid bracht: 'Ik doe een beroep op de Franse afgevaardigde Didier Julia. Alstublieft, meneer Julia, help mij.'

Dat Kamerlid van de UMP, de regeringspartij van president Chirac, werd in september de risee van Frankrijk, toen hij zich met de gijzeling van de journalisten Malbrunot en Chesnot bemoeide. Julia, die warme banden met ex-leden van het regime van Saddam Hussein onderhoudt, riep destijds dat alleen hij in staat zou zijn de journalisten te helpen. Zijn poging mislukte, tot opluchting van de regering, die daarna de eigen geheime dienst wel succes zag hebben. Julia leek definitief te zijn afgeserveerd. Tot de oproep van Aubenas.

Premier Raffarin heeft na een aanvankelijke aarzeling besloten dat ook nu voor Julia geen rol wordt weggelegd. 'Als de ontvoerders een discussie willen, dienen zij zich met onze officiële instanties in verbinding te stellen', aldus de premier.

Dat de voorkeur van de ontvoerders naar Julia uitgaat, wijst erop dat zij geen religieuze fanatici zijn, zoals bij Sgrena het geval was, maar behoren tot de kring van oud-Saddam-aanhangers. Voor hen is Julia immers een bekende. De parlementariër blijkt nog altijd van zijn eigen kwaliteiten overtuigd. 'Als ik niet help bij de bevrijding van Florence Aubenas, dan doet een buitenlandse mogendheid het en staat Frankrijk er gekleurd op', zo sprak hij eind vorige week dreigend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden