nieuwsaanvullende beurs

SGP wil veel meer aanvullende studentenbeurzen mogelijk maken

Nu het politiek draagvlak voor het studieleenstelsel is weggesmolten, komt de SGP vandaag met een eerste poging om de regels ook daadwerkelijk te versoepelen.

Aankomende studenten tijdens de UIT, de Utrechtse introductiedagen.Beeld ANP

De SGP is steun aan het verzamelen voor een plan om veel meer aanvullende beurzen mogelijk te maken. De kosten (100 miljoen euro) worden opgebracht door een verhoging van de kansspelbelasting. 

Het plan komt neer op een verhoging van de grens voor het recht op een aanvullende beurs.  Anders dan de basisbeurs, is de aanvullende  beurs een gift, op voorwaarde dat de student ook daadwerkelijk een diploma haalt. Nu krijgt een student een aanvullende beurs van maximaal enkele honderden euro’s per maand als het inkomen van de ouders niet hoger is dan ongeveer 50 duizend euro. Dat bedrag loopt af naarmate de ouders dichter bij die 50 duizend zitten. Daarboven krijgen studenten niets.

Als in het hoger onderwijs de grens wordt verhoogd naar 64 duizend euro, komen naar schatting 20 tot 30 duizend studenten extra voor een aanvullende beurs van gemiddeld 175 euro in aanmerking. Dat geeft juist bij studenten uit gezinnen met middeninkomens een verlichting van de schuld die zij opbouwen, omdat zij minder hoeven te lenen.

SGP-kamerlid Roelof Bisschop dient het plan vandaag in als voorstel tot wijziging van de Onderwijsbegroting voor 2020. Hij sluit aan bij een eerdere motie van Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu, die – gesteund door de voltallige oppositie – opriep te komen tot een ‘fatsoenlijk’ stelsel. Het SGP-plan kost 100 miljoen euro, die Bisschop wil ophalen door het tarief van de kansspelbelasting te verhogen van 30,1 naar 38,5 procent.

Het plan komt op een saillant politiek moment, nu het draagvlak voor het huidige leenstelsel diep is weggezakt. Sinds de afschaffing van de basisbeurs per september 2015 groeit de kritiek dat lenen te veel druk op jongeren legt. Een schuld verslechtert na afronding van de studie ook hun uitgangspositie op de woningmarkt. Het leenstelsel is indertijd ingevoerd door het kabinet Rutte II van VVD en PvdA, met steun van D66 en GroenLinks.

Bij de start van Rutte III is afgesproken het stelsel ongemoeid te laten, ook al zijn de huidige coalitiepartijen CDA en ChristenUnie van meet af aan tegenstander geweest. Inmiddels hebben PvdA, D66 en GroenLinks ook bedenkingen. Het ligt voor de hand dat het stelsel in de kabinetsformatie van 2021 onderwerp van gesprek wordt, maar nu al zinnen diverse partijen – ook in de coalitie – op aanpassingen. Rutte III heeft in beide Kamers geen meerderheid meer en moet dus met de oppositie samenwerken.

De SGP was ook altijd tegen. Bisschop: ‘Als we wachten tot na de verkiezingen van 2021, zijn we drie jaar verder voordat het leenstelsel wordt gewijzigd. We kunnen het niet maken studenten nog een paar jaar in de kou te laten staan.’ GroenLinks steunt het SGP-voorstel.

De jongeren van Coalitie Y willen van het leenstelsel af. Lees hier hoe zij steun krijgen van steeds meer politieke partijen.

Het herinvoeren van de basisbeurs zou de studenten die de afgelopen jaren hebben geleend benadelen. En er zijn meer hindernissen. In dit stuk staan de drie belangrijkste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden