SGP wijzigt standpunt: vrouwen mogen op kieslijst

Vrouwen kunnen formeel op de kieslijsten van de SGP komen. De meeste afdelingen van de partij hebben daar zaterdag in Hoevelaken mee ingestemd. Van de 405 aanwezige leden stemden 320 voor, 85 waren tegen het voorstel.

SGP-partijleider Kees van der Staaij (R) tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse partijdag. Beeld ANP

Ondanks de wijziging handhaaft de partij het standpunt dat er voor vrouwen eigenlijk heel andere taken zijn weggelegd. De SGP moest gevolg geven aan een uitspraak van de Hoge Raad over de mogelijkheden van vrouwen bij de partij. De SGP verwacht overigens niet dat de vrouwen zich in drommen zullen aanmelden.

Tijdens de bijeenkomst sprak SGP-leider Kees van der Staaij zich uit voor meer samenwerking met ChristenUnie en CDA. 'Bij belangrijke deelonderwerpen van het kabinetsbeleid, zoals bij de hervorming van de langdurige zorg, zou het goed zijn als juist deze partijen met elkaar een lijn zouden kunnen trekken', hield hij de achterban voor.

'Een gezamenlijke constructieve opstelling van CDA, ChristenUnie en SGP doet recht aan de verantwoordelijkheid die de crisis van nu op ieders schouders legt, en draagt bij aan het tegengaan van een verdere verpaarsing van het beleid. De luxe van de zijlijn kan geen verantwoordelijke partij zich in crisistijd veroorloven.'

'Paars' was in 1994 voor het eerst het kenmerk van een kabinet, toen van PvdA, VVD en D66. Sinds vele jaren was er een kabinet zonder een confessionele partij. De kleur paars is het resultaat van het mengen van het rood van de PvdA en het blauw van de VVD.

Over de samenwerking met CDA en ChristenUnie werd in Hoevelaken zaterdag niet echt gediscussieerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.