SGP-vrouw schrijft geschiedenis in Vlissingen

Voor het eerst sinds de oprichting in 1918 heeft de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) een gekozen vrouwelijke volksvertegenwoordiger. Lilian Janse (41) heeft genoeg stemmen binnen voor een zetel in de Vlissingse raad. 'Ik ben heel blij. Een droom gaat in vervulling', aldus Janse.

Lilian Janse, eerste vrouwelijke SGP-raadslid. Beeld anp

Tot voor kort was het voor vrouwen verboden zich verkiesbaar te stellen voor de SGP. Een rechterlijke uitspraak bracht daarin verandering: sinds 2010 mag de partij vrouwen niet langer weren.

De SGP paste daarop het standpunt aan, al staat in het partijprogramma nog steeds dat zitting nemen in de politiek 'in strijd is met de roeping van de vrouw'. Janse schrijft als eerste vrouwelijke raadslid dan ook geschiedenis, al ziet de Zeeuwse dat zelf niet zo. Al vanaf het begin van haar lijsttrekkerschap is de Zeeuwse nuchter over deze politiek historische stap. 'Het gaat mij om de stad Vlissingen en om de SGP, dan valt het ego weg', zegt ze in een eerste reactie. 'Natuurlijk zal het historisch ook wat betekenen, maar ik ben niet iemand die krijsend van blijdschap in de lucht gaat springen.'

Nog twee vrouwen
Janse stelde zich vorig jaar in augustus verkiesbaar, toen bleek dat vader Cees van der Weele, tevens vicevoorzitter SGP-fractie in Vlissingen, moeite had met het vinden van kandidaten. Zes mannen hadden het lijsttrekkerschap al geweigerd. 'Dan doe ik het wel', had Janse gezegd. Uiteindelijk stemden 23 kiesgerechtigden voor haar kandidatuur en 14 tegen. In januari volgden nog twee vrouwen: Mariet van Klinken (nummer 7 op de lijst) en Nellie van Dijk (nummer 9).

Janses lijsttrekkerschap zorgde aanvankelijk voor enige verdeeldheid binnen de partij. 'In Vlissingen is sprake van een uitzonderlijke situatie', zei destijds landelijk SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen.

Hij benadrukte dat wat Janse in Vlissingen was gelukt formeel mocht, maar dat het inhoudelijk niet strookte met de beginselen van de partij. SGP-leider Kees van der Staaij liet eerder deze week al weten positief te zijn. 'We staan in Den Haag achter al onze mensen, dus ook achter Lilian Janse', zei hij.

Lilian Janse. Beeld anp

Reactie partijtop
Voorlichter Menno de Bruyne reageerde vanavond namens de partijtop. 'We vinden het heel mooi dat de SGP weer meedoet in Vlissingen. Dit stemt ons tot vreugde, we zijn blij met iedere extra zetel.'

Het is voor het eerst dat de SGP in Vlissingen zelfstandig in de raad komt. Tot 2010 zat deze partij in een lijstverbinding met de ChristenUnie, zoals dat in 40 Nederlandse gemeenten nog steeds het geval is. De ChristenUnie-SGP haalde vanavond volgens de laatste tellingen landelijk 3 procent winst.

Volgens onderzoeksbureau Ipsos zou de SGP 1,1 procent winnen en uitkomen op 2,8 procent van de stemmen. Kees van der Staaij reageerde op Twitter blij. Die voorspellingen 'bevestigen ons positieve gevoel: prachtige plus voor SGP!' aldus de SGP-fractievoorzitter.

 
Dit stemt ons tot vreugde, we zijn blij met iedere extra zetel.
Menno de Bruyne, SGP-partijtop
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.