'SGP, stop vrouwvriendelijk beleid'

In hun motie van afgelopen 29 juni constateren de Kamerleden Pierre Heijnen (PvdA) en Gerard Schouw (D66) 'dat vertegenwoordigers van de SGP in tal van bestuursorganen actieve steun verlenen aan vrouwelijke bestuurders'. Hoe kan dat nou, vroegen ze zich af. Want, zo gaat de motie verder,'de SGP vaardigt geen vrouwelijke volksvertegenwoordigers en geen vrouwelijke kandidaten voor bestuursfuncties in het openbaar bestuur af.'

Fractievoorzitter van de SGP Kees van der Staaij (R) en Elbert Dijkgraaf in gesprek.Beeld anp

Nu neem ik aan dat Heijnen en Schouw het niet zouden waarderen als vertegenwoordigers van de SGP expliciet en structureel vrouwen in bestuursorganen hun steun zouden ontzeggen. Dat gebeurt volgens hen dus ook niet. Maar wat is dan precies het dringende probleem, dat in de motie aan de orde wordt gesteld?

Welnu, in het licht van de uitvoering van de uitspraak van de Hoge Raad, verzoeken de Kamerleden de regering om het bestuur van de SGP te verzoeken deze tegenstrijdigheid toe te lichten. Pardon? Willen de sociaaldemocraat en de liberaal nu werkelijk dat de regering, als een Kamermeerderheid daar om vraagt, een politieke partij aanspreekt op eventuele inconsequenties? Dat impliceert een vorm van regeringscontrole op politieke partijen die, zo meent minister Donner terecht, ten enenmale ongewenst is en niet verenigbaar met het democratisch karakter van de Staat. Politieke partijen moeten het onder elkaar maar uitvechten. Anders krijg je absurde situaties. Want hoe zou zo'n verzoek van de regering aan het bestuur van de SGP er uit moeten zien? We zullen het gelukkig nooit weten. Hier toch een conceptje voor als de wereld er ooit uit komt te zien als Heijnen en Schouw zouden willen. God verhoede dat dit ooit gebeurt.

Geacht bestuur van de SGP,
Uit diverse bronnen hebben wij vernomen dat vertegenwoordigers van Uw partij, door het Kamerlid Heijnen abusievelijk aangeduid als de Staatsrechtelijk Gereformeerde Partij, in bestuursorganen actieve steun verlenen aan bestuurders van het vrouwelijke geslacht. Ik wijs U erop dat hier geen sprake is van een incident, maar dat ons is duidelijk geworden dat de steun aan vrouwen in tal van bestuursorganen herhaaldelijk is verleend. Wij zouden zelfs voor onze rekening durven nemen dat de steun een structureel gegeven is.

De regering kan zich niet voorstellen dat een en ander in de lijn van Uw bedoelingen ligt. In ieder geval wijzen wij U erop dat dergelijk gedrag, te weten het verlenen van actieve steun aan vrouwen in het openbaar bestuur, in grove tegenspraak is met Uw beginselen. Hoewel wij vooralsnog van de betreffende vrouwelijke bestuurders geen klachten hebben ontvangen over de actieve steun van SGP-vertegenwoordigers, achten wij onmiddellijke opheldering van Uw kant over de geconstateerde inconsequentie op zijn plaats.

De regering hecht er aan, waardering uit te spreken voor de plaats die U zich in de samenleving verworven heeft. Als geen andere partij wordt de SGP gebruikt voor het maken van mank gaande vergelijkingen en beschouwingen over orthodoxie en religie, die geen enkele basis hebben in de empirie. Een dergelijke positie brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Onverwachte acties, die niet in het bestaande beeld van Uw partij passen, kunnen voor maatschappelijke en politieke verwarring zorgen. Ook de schijn van inconsequentie kan al ernstige gevolgen hebben. De regering gaat er vanuit dat U dat niet op Uw geweten wilt hebben. Wij kunnen U uiteraard niet verplichten om vrouwelijke bestuurders voortaan iedere actieve of passieve steun te ontzeggen maar spreken de hoop uit dat U in Uw afwegingen voortaan meer rekening zult houden met de verwachtingen die in de brede samenleving over U bestaan.

Met de meeste hoogachting,

De Regering

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden