SGP - Stabiel als altijd

‘Natuurlijk zijn er televisies’, zegt Menno de Bruyne, alweer 22 jaar woordvoerder voor de SGP. ‘Een uitslagenavond zonder televisie, dat bestaat toch niet?’..

Van onze verslaggeefster Sacha Kester

Ook niet bij de SGP. In het zaaltje van het Van der Valkhotel in Wassenaar staan twee grote schermen opgesteld waar de uitslagen op binnenstromen, en op een aantal tafels, achterin, staan een paar computers opgesteld. Mannen in pak en vrouwen in lange én halflange rokken surfen naar de site van het Reformatorisch Dagblad om te kijken of daar misschien nog iets nieuws staat.

‘Het ziet er naar uit dat het een moeilijke klus gaat worden’, zegt lijsttrekker Bas van der Vlies nadat de eerste peilingen zijn binnengekomen.

‘Het is afwachten of Balkenende en Bos nader tot elkaar kunnen komen, en wie ze er bij halen om een meerderheid te halen. Maar als die twee er samen niet uit komen, dan wordt het zwaar. Want ik zie het CDA niet zo snel een coalitie aangaan met de SP.’

Van der Vlies heeft vaker zo’n ‘moeilijke puzzel’ gezien. Hij zit al 25 jaar in de politiek en is daarmee de nestor van de Kamerleden. ‘Toen Den Uyl dacht dat hij wel even snel een coalitie in elkaar kon draaien en er niet uit kwam. En Wiegel en Van Agt onverwachts in een restaurant een akkoord wisten te smeden. Zoiets spectaculairs zou ik nu ook niet uitsluiten.’

Als de SGP wordt gevraagd, dan zal Van der Vlies daar serieus over nadenken. Maar de spanning van het wel of niet in de regering kunnen komen hangt niet in deze zaal. De SGP is een stabiele partij met soms drie en meestal twee zetels. ‘Maar we kunnen niet achterover leunen en denken dat we onze achterban wel houden’, zegt Van der Vlies.

\N Beeld
\N

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden