Update

SGP moet van Europees Hof vrouwen accepteren op kieslijst

De SGP moet vrouwen accepteren op kieslijsten. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van de Rechten voor de Mens (EHRM) in Straatsburg.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij (L) en SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van de partij en de definitief vastgestelde SGP-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer verkiezingen.Beeld anp

De Hoge Raad in Nederland was eerder tot een zelfde conclusie gekomen, maar daartegen diende de SGP in oktober 2010 een klacht in bij het Hof in Straatsburg. Dat heeft de klacht nu verworpen.

De SGP betreurt de uitspraak erg. 'Deze uitspraak is ingrijpend en zal, doorgeredeneerd, verstrekkende gevolgen kunnen hebben, niet alleen voor de SGP. De uitspraak komt erop neer dat het gelijkheidsbeginsel nu zó absoluut wordt gemaakt, dat andere klassieke politieke en religieuze vrijheden erdoor worden weggedrukt', aldus de partij in een reactie.

Bestuderen
De SGP wil de uitspraak nu 'eerst bestuderen en op zich in laten werken om daarna te kunnen nagaan wat de mogelijke consequenties van de uitspraak zijn'. Daarbij is ook de reactie van het kabinet van belang. Dat liet eerder weten met een reactie te wachten tot na de uitspraak van het Hof in Straatsburg.

Volgens de SGP zal de redenering van de rechters in Straatsburg er in de praktijk toe leiden dat ook de vrijheid voor andere christelijke organisaties en kerken in het gedrang gaat komen. 'Het belang van deze zaak overstijgt daarmee dat van de SGP', aldus de partij.

Kamervragen
De PvdA wil met spoed een reactie van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) op de uitspraak van het Europees Hof. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen wil dat het kabinet mogelijk maakt dat vrouwen bij de eerste verkiezingen ná de komende Kamerverkiezingen van 12 september 'gewoon verkiesbaar kunnen zijn' op SGP-lijsten. Heijnen heeft daarover Kamervragen gesteld aan Spies.

Hij wijst erop dat haar voorganger Piet Hein Donner met ingrijpende maatregelen wilde wachten tot na de uitspraak van het Hof in Straatsburg. Heijnen wil van Spies nu weten wat zij gaat doen om de SGP te dwingen geen vrouwen meer uit te sluiten van de kieslijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden