SGP-leider wekt woede met ideeën over verkrachting

De SGP heeft de woede van andere partijen over zich afgeroepen. Lijsttrekker Kees van der Staaij beweerde dinsdag dat de kans dat vrouwen zwanger raken na een verkrachting heel klein is. Dat is niet waar.

DEN HAAG - 'Het is een feit dat na verkrachting de kans op zwangerschap heel klein is', zei Van der Staaij dinsdag in een interview met RTL-journalist Frits Wester. 'Dat neemt niet weg dat het wel degelijk kan gebeuren. Daar moet met heel veel compassie mee omgegaan worden, maar het brengt ons niet af van ons standpunt dat bescherming van het leven, ook het ongeboren menselijk leven, voorop staat.'


In werkelijkheid raakt 7 procent van de vrouwen die verkracht zijn zwanger, onderzocht de Rutgers Nisso Groep, centrum voor seksualiteit. 'Op de totale populatie van vrouwen van 15 tot en met 70 jaar leidt dit tot de bevinding dat 1 op 100 vrouwen ooit zwanger is geweest als gevolg van seksueel geweld', staat in een rapport uit 2009. Dat staat gelijk aan ruim 60 duizend vrouwen in Nederland.


Een ander onderzoek, in de jaren negentig uitgevoerd door Amerikaanse wetenschappers, wijst in dezelfde richting. Daar bleek dat 5 procent van de vrouwen zwanger raakt na een verkrachting. Ruim 32 duizend Amerikaanse vrouwen per jaar treft dit lot.


Tweede Kamerleden van andere partijen reageerden zeer ontstemd op de bewering van Van der Staaij. 'Ik ben geschokt', zegt Jetta Klijnsma. De PvdA'er vindt dat Van der Staaij alle vrouwen in Nederland excuses moet aanbieden. 'Uit deze uitspraak blijkt dat de SGP vrouwen totaal niet serieus neemt.'


Ook andere, vrouwelijke, Kamerleden spraken van een 'belachelijke' (GroenLinks) of 'ongehoorde en volstrekt respectloze' (D66) uitspraak. 'De ernst en gevolgen van verkrachting kun je niet bagatelliseren', zei Renske Leijten (SP). 'Punt uit.'


De SGP-leider schaart zich met zijn bewering achter de Republikeinse kandidaat-senator Todd Akin. Die veroorzaakte met soortgelijke uitspraken veel ophef in de Verenigde Staten.


Akin zei onder meer dat het vrouwenlichaam manieren had om zwangerschap na verkrachting tegen te gaan. Later nam hij zijn woorden terug.


In het RTL-programma sprak Van der Staaij de vrees uit voor een 'smerige campagne'. Hij doelde op het verwijt dat SP en PvdA aan VVD-leider Mark Rutte maken; ze beschuldigen de demissionair premier van liegen over de eigen betalingen in de zorg. 'Hou je liever bij de feiten in plaats van te zeggen dat mensen doelbewust de zaak flessen', merkte Van der Staaij daarover op.


In het NOS Journaal liet Van der Staaij dinsdagavond weten dat hij er niet over piekert om excuses aan te bieden voor zijn opmerking. Hij zei dat hij zich had gebaseerd op Amerikaans onderzoek uit de jaren tachtig. 'Misschien zijn er wel tegenstrijdige onderzoeken over, ik zal daar met respect kennis van nemen.'


Kees van der StaaijLeider SGP


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden