SGP'ers laten revolutie liever stilletjes passeren

Ze is geen Aletta Jacobs, zei SGP-lijsttrekker Lilian Jacobs over haar kandidatuur. Maar mogelijk dan toch een verre nazaat, het Vlissingse sluitstuk van wat Jacobs in 1870 begon toen die toetrad tot de HBS in Sappemeer. Zulke aandacht verdient ze echter niet, meent Janse. 'Ik sta er heel nuchter in', zei ze. En dat lijkt te gelden voor de meeste SGP'ers.

SGP-lijsttrekker in Vlissingen Lilian Janse.Beeld anp

Het was een kwestie van tijd voordat de eerste SGP-kandidate zich zou melden, dat beseften de SGP'ers wel toen in maart van dit jaar werd besloten, op aandringen van de Hoge Raad, om de kieslijsten open te stellen voor vrouwen. Hoewel velen zich er nog niet prettig bij voelden: het passief kiesrecht was immers niet in lijn met de roeping van de vrouw, zo stond in het beginselprogramma.

Dat beginsel staat ook nu overeind, zei partijvoorzitter Maarten van Leeuwen in de eerste en enige partijreactie. De 'uitzonderlijke situatie' in Vlissingen is in de eerste plaats 'een verantwoordelijkheid van de leden van deze plaatselijke vereniging'. Desondanks: 'Het hoofdbestuur blijft zich inzetten voor inhoudelijk draagvlak voor het beginselprogramma.'

Leuk is dus anders, maar belangrijker is het nu om de eenheid in de gelederen te bewaren en de revolutie stilletjes te laten passeren. 'Ik hoop dat we hier gezamenlijk uitkomen', zegt voorzitter van de SGP-jongeren Jan Willem Kranendonk, die verder geen standpunt over de kwestie wil innemen. 'Het is een lokale aangelegenheid.' Dat geldt ook voor Tweede Kamerfractieleider Kees van der Staaij. 'Kees reageert niet op lokale gebeurtenissen', laat een woordvoerder weten.

Vijf mannen
Dat nu net Vlissingen de eerste vrouw aandraagt, is niet zo gek. De Staatkundig Gereformeerde Partij werd in 1918 opgericht in Zeeland. Dat was, weet een Zeeuwse SGP'er, 'een daad van nuchter afwegen en kijken wat de mogelijkheden waren'. Zo geschiedde ook in 2013: Janse bood haar diensten aan omdat vijf mannen voor het lijsttrekkerschap hadden bedankt. Iemand moet het doen.

Nu het zo ver is, is SGP-jongere Kranendonk er gelaten onder: 'We wisten dat dit zou gebeuren.' Niemand had in het voorjaar verwacht dat het zo snel zou gaan, maar een totale verrassing was het ook niet. Het is een kwestie van door de zure appel heen bijten en er gezamenlijk uitkomen. Er is genoeg gezegd en geschreven over het vrouwenstandpunt van de SGP, zegt Kranendonk. 'Mag het ook eens over de inhoud gaan?'

Succes
Hij wil Janse 'oprecht veel succes wensen'. Kranendonk: 'Ze is vertegenwoordiger van de partij waar ik ook deel van uitmaak.' Belangrijker dan de discussie over haar geslacht is het veroveren van lokale raadszetels, zegt hij. Ook in Vlissingen. Janse is het daar roerend mee eens. Zelf zei ze: 'Het gaat niet om de lijsttrekker, maar om de vraag of het woord van God straks terug in de gemeenteraad komt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden