SGP'er Van den Berg onderzoekt verhoren Irak

DEN HAAG (ANP) - Oud-Tweede Kamerlid Koos van den Berg van de SGP wordt voorzitter van de commissie die de omstreden verhoormethoden van Nederlandse militairen in Irak gaat onderzoeken. Ingewijden hebben dat dinsdag bevestigd.

De ministers Henk Kamp van Defensie en Ernst Hirsch Ballin van Justitie hebben het onafhankelijke onderzoek ingesteld.

Aanleiding voor het onderzoek is berichtgeving in de Volkskrant vorige week dat leden van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zich in 2003 schuldig hebben gemaakt aan martelingen. Dat zou zijn gebeurd bij vijftien Irakezen die gevangen waren genomen.

Skibrillen

De MIVD had verduisterde skibrillen gebruikt, harde muziek opgezet en water over de verdachten gegooid. Kamp was verrast en kondigde een onderzoek aan om alle feiten nog eens

Inmiddels is gebleken dat de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie de gebruikte methoden destijds wel hadden onderzocht. Het OM zag er geen strafrechtelijke feiten in zodat geen vervolging werd ingesteld. De Tweede Kamer was destijds niet ingelicht over de incidenten en de onderzoeken.

Ervaring

Koos van den Berg (64) zat voor de SGP zestien jaar in de Tweede Kamer. Als lid van de kleine fractie hield de SGP'er zich bezig met verkeer en waterstaat en met binnenlands bestuur, volkshuisvesting en defensie, onder meer met militair straf- en tuchtrecht. In 2002 verliet hij de actieve politiek.

De bekwame en ervaren Van den Berg is door de ministers Henk Kamp (Defensie) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gevraagd de commissie te leiden die de verhoormethoden van Nederlandse militairen in Irak onderzoekt. Leden van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst zouden tijdens de missie in 2003 over de schreef zijn gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden