SGP-boegbeeld wil 'achterkamertje' vernoemen naar verzetsheld

Nu is het nog een kamer voor overleg in de SGP-fractie in de Tweede Kamer. Nauwelijks drie bij drie groot, op de tweede verdieping van het oude Kamergebouw. Er staan een paar planten, een computer en een wand met boeken. Handig is de ruimte ook als de SGP tijdelijk een stagiair moet onderbrengen.

Remco Meijer
Menno de Bruyne. Beeld
Menno de Bruyne.Beeld

Als het gaat zoals SGP-boegbeeld Menno de Bruyne hoopt, zal het vertrek binnen niet al te lange tijd zijn vernoemd naar verzetsstrijder Gerrit Kastein. Dan is het niet meer 'ons achterkamertje', maar de 'Gerrit Kastein-kamer'. Kamervoorzitter Khadija Arib reageerde donderdag welwillend op zijn voorstel.

Al 33 jaar werkt De Bruyne op het Binnenhof. Hij is woordvoerder van de SGP-fractie en enthousiast rondleider van groepen bezoekers aan de Tweede Kamer. Vaak vragen gezelschappen speciaal om hem als gids, vanwege zijn historische kennis en begeesterde verteltrant.

Het verhaal van Kastein

Het verhaal van verzetsstrijder Kastein behoort sinds een jaar of vijf, zes tot zijn repertoire, schat De Bruyne. Hij heeft in die 33 jaar negen werkkamers versleten, maar huist sinds tien jaar met de SGP-fractie en -medewerkers in dat deel van het Kamergebouw dat uitkijkt op de achterkant van de Ridderzaal.

Het zal een oud-griffier zijn geweest, denkt De Bruyne, die hem erop wees dat aan dat kamertje vlak bij zijn werkkamer een bijzondere geschiedenis kleeft. In 1943 werd de communistische verzetsstrijder Gerrit Kastein in Delft gearresteerd en naar de burelen van de Sicherheitsdienst (SD) aan het Binnenhof overgebracht.

Tekst gaat verder na de foto.

De wandelgangen bij de SGP in de Tweede Kamer, gezien vanaf de tweede verdieping. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
De wandelgangen bij de SGP in de Tweede Kamer, gezien vanaf de tweede verdieping.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

In het kamertje op tweehoog werd Kastein voor zijn eerste verhoor vastgebonden op een stoel. Toen de SD'ers hem korte tijd alleen lieten voor overleg, besloot Kastein zelfmoord te plegen. Hij wist dat elders in het gebouw gemarteld werd. Kastein vreesde dat hij onder druk kon doorslaan en dan de namen van zijn verzetsgroep zou verraden.

Hij slaagde erin zich met stoel en al naar het raam te wurmen. Vandaar liet hij zich naar beneden vallen, op de kasseien van het Binnenhof. Hij was niet op slag dood, maar overleed in de ambulance die hem naar het ziekenhuis bracht.

Oproep

Toen politiek verslaggever Jaïr Ferwerda (NPO 1) aan De Bruyne vroeg het verhaal nog eens te vertellen voor een kort filmpje, deed hij dat uiteraard. Inclusief zijn oproep de kamer naar Kastein te vernoemen. 'Ik loop al jaren met het plan rond om dit een keer aan te kaarten.'

Ferwerda snelde naar Arib, die positief reageerde. 'Als Menno de Bruyne dat zegt, kan ik moeilijk nee zeggen.' Het bestuur van de Tweede Kamer zal zich er nog over moeten buigen, maar De Bruyne verwacht geen beletsel. 'Het is een monument voor de democratie.' Met een naambordje, een plaquette en eventueel een foto zou volgens hem op gepaste wijze aan deze geschiedenis recht worden gedaan.

Indringende getuigenissen van verzetsstrijders, een reportage over slachtoffers die eindelijk een naam krijgen en het relaas van de laatste ooggetuigen. Op volkskrant.nl/oorlogsverhalen vindt u onze meest indrukwekkende oorlogsverhalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden