SFOR omsingelt gebouwen Karadzic-familie

Soldaten van de internationale stabilisatiemacht (SFOR) in Bosnië hebben dinsdag woningen van de familie Karadzic in Bosnië omsingeld. Het was de jongste poging een van de twee meest gezochte oorlogsmisdadigers uit de Bosnië-oorlog (1992-95), Karadzic en Mladic, op te pakken....

ReutersAFP en AP

Volgens ooggetuigen verzamelden Amerikaanse, Franse en Italiaanse soldaten zich dinsdagochtend rond het huis van Sonja Karadzic in Pale, de stad waar Karadzic tijdens de oorlog zijn hoofdkwartier had. Andere troepen patrouilleerden in de stad, en hielden onder meer stil bij de dokterspraktijk van de vrouw van Karadzic. ' s Avonds trokken de troepen zich terug.

Een woordvoerder van SFOR verklaarde dat de operatie bestond uit 'normale patrouilles' met als doel 'het verstoren van de activiteiten van personen die vijandig staan tegenover de vredesakkoorden van 1995'. Karadzics vrouw, dochter en zoon worden ervan verdacht hem te helpen schuilen. De ultra-nationalistische Bosnische Serviër zou zich volgens berichten vermommen en regelmatig van schuilplaats wisselen.

SFOR-troepen in het bijzijn van generaal William Ward voerden disndag een vergelijkbare operatie uit in het noordoosten van Bosnië. Op 13 augustus mislukte een poging om de generaal b. d. Ratko Mladic te arresteren. Mladic is, evenals Karadzic, onder meer aangeklaagd wegens genocide bij de val van de moslim-enclave Srebrenica.

Bij de opgraving van een massagraf uit de Bosnische oorlog zijn inmiddels 230 lichamen geborgen. Uit documenten blijkt dat de lijken bij Crni Vrh inderdaad, zoals werd vermoed, van Bosnische moslims zijn. Forensische experts zijn met hun vijfde week van onderzoek naar het graf bezig. Ze verwachten nog honderden stoffelijke overschotten te vinden.

Volgens de onderzoekers is het graf bij Crni Vrh een 'secundair graf', de gevonden lichamen zijn eerder op andere plekken begraven geweest. Bosnisch-Servische autoriteiten hebben geregeld slachtoffers uit hun primaire graf gehaald om bewijzen voor het Joegoslavië-Tribunaal te verdoezelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden