Sfeer

Dat er te veel talkshows zijn, kan iedereen zien. De tol werd afgelopen dagen zichtbaar.


Donderdag, direct nadat het overlijden van Mandela bekend werd, diende zich mooi vergelijkingsmateriaal aan. Het was 22.42 uur, RTL Late Night was ruim tien minuten bezig. Pauw & Witteman gooide in 18 minuten het totale programma om.


Humberto Tan reageerde geschokt nadat Luuk Ikink het nieuws bekend maakte. Er werd gebeld met Ruud Gullit en twee tafelgasten vertelden over hun ontmoeting met Mandela.


P&W gooide de tafel open en had toevallig met Hans Dorrestijn ('Een zwarte Jezus') een goed vertolker van het heersende gevoel op dat moment. In de haast was politiek organisator en Zuid-Afrikakenner Alex Klusman gevonden, die de beste duiding van dat moment gaf. Er werd live geschakeld naar Obama's speech.


Telefoontjes met Pia Dijkstra (Journaallezeres ten tijde van Mandela's vrijlating) en Wim Kok (eerder en uitgebreider in Nieuwsuur) leverden weinig op, maar het gaat om de journalistieke reflex. Bij wereldnieuws alles beter dan, zoals in RTL Late Night, na tien minuten overgaan op de orde van de dag: Gordon.


De kijkcijfers tonen iets anders: het jonge bouwwerk van Tan trok donderdag iets meer kijkers dan P&W, dat onder monumentenzorg begint te vallen.


Vrijdag werd dat verschil alleen maar groter. Dan krijgt RTL Late Night kijkers cadeau van The Voice, maar de uitzending was ook zeer geslaagd. Anouk, Roué Verveer, Jörgen Raymann en Goedele Liekens verzorgden een vlotte en zinnige conversatie over Mandela, racisme en vooroordelen (waarin vooral Verveer scherp was), terwijl Anouk schitterde in een paar songs. Tan, na afloop tegen Anouk: 'Téring!'


P&W besprak die avond Zuid-Afrika met Adriaan van Dis en Conny Braam. Een inhoudelijk gesprek, dat het in kijkcijfers aflegde tegen de sfeer bij Tan. Die sfeer wordt niet zozeer getekend door harde journalistiek, maar door emotie en het persoonlijke - en de presentator die het showelement niet schuwt.


Het zoeken bij RTL Latenight pakt lang niet altijd gelukkig uit. Politici zitten er nauwelijks, RTL-sterren des te meer. Twee weken terug mocht Jort Kelder zijn kledinglijn komen aanprijzen, geflankeerd door een presentator die er zelf ook in doet en de baas van Suit Supply die het zaakje runde. Harry Mens voorbij.


Een dag later echter had RTL Late Night de gast van de dag: de jongen die door een bedrijf uit Arnhem was afgewezen vanwege zijn huidskleur.


Ook het bouwwerk Jinek staat nog wankel. 'De week begint hier', is steeds de beginzin om 17.00 uur. De vraag is wie wil dat op zondag zijn week begint, met alwéér de dingetjes van de dag met alwéér dezelfde gasten die altijd al opduiken, soms zelfs al in WNL op Zondag of Buitenhof.


Deze week begon met poezen, vanwege een BBC-documentaire. Het politieke jaar werd besproken door - jawel - Jan Smit. De analist wil de Eerste Kamer opheffen en denkt dat 90 procent van de Volendammers het partijprogramma van de PVV niet kent. Er was nog een gesprek met Fred Teeven over illegale vluchtelingen. Met zijn uitspraak over makkelijker scheiden was het begeerde 101'tje ook weer binnen.


'Journalistiek is een noodzaak', stelde fotograaf Kadir van Lohuizen in de prachtige documentaire Moving stills (NTR/HUMAN). Hij sprak alsof dat van voorbijgaande aard is. In sommige talkshows lijkt het erop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden