Sfeer

'Er schijnt een blikkerig zonnetje. Op een verweesd landje tussen de snelwegen doemen de witte tenten van het Cirque du Soleil op als een veelbultig spook onder een beddenlaken....

Niek Miedema

Ajax - Feyenoord in de Arena. Het blijft wennen. Vooraf rept de stadionspeaker trots over `de enige klassieker die Nederland rijk is'. Des te meer zonde dat het decor waartegen deze roemruchte wedstrijd zich moet afspelen zo weinig klassiek is. De eerste de beste ziekenhuisgang is gezelliger dan de nu al sleetse patatstraat die in de Arena als omloop dient.

Supporters die er nog over doorzeuren, worden verveeld genegeerd. De grappen over het veld zijn allang op. In De schelmenkoning is dood van Peter Bego is alles wat niet deugt aan de Arena al jaren geleden in niet mis te verstane beelden op een rij gezet. In de pers werd het boek weggeschamperd als het werk van iemand die heimwee had naar de pislucht van De Meer. Toch mis te verstaan dus. Een correcte samenvatting zou hebben geluid: `Nog liever de pislucht van De Meer dan deze klinische aula.'

Omdat in het stadion van nature geen voetbalsfeer aanwezig blijkt, probeert de club die er zijn thuiswedstrijden moet afwerken die te genereren. Boven de hoofden zijn grote bekervormige doeken (Europa Cup 1 1973) en slogans (De jeugd heeft de toekomst) opgehangen. De F-side heeft de betonnen zelfmoordwand voor het eigen vak met graffiti mogen bekladden. Hoog in een hoek ertegenover is een sfeervak gecreëerd. Daar staan mensen in Ajax-shirts vrijwillig stoute liedjes te zingen, in de hoop de rest van het stadion aan te steken. Het is als een koninklijk huwelijk waarbij de organisatie ook de rookbommen verzorgt.

Omdat je zelfs bij Ajax - Feyenoord kennelijk het zekere voor het onzekere moet nemen, is op alle klapstoeltjes een slappe lap wit met rood bedrukt plastic klaargelegd. `Boven je hoofd en klappen' staat erop. Na enig gepuzzel valt te ontdekken dat het hier niet, zoals om me heen wordt gesuggereerd, gaat om kotszakken, maar dat het een sfeerverhogend middel betreft. Ook de tekst van de Ajax Marsch, staat erop, zodat men kan meezingen.

Nadat we nog een tweetal elektronisch versterkte shampoozangers hebben uitgezeten, wordt er gelukkig afgetrapt. Sfeer te over, als was het maar vanwege Dick Jol, die altijd iets merkwaardig panisch over zich heeft als hij Ajax moet fluiten. Oud-scheidsrechter Frans Derks gaat er prat op dat er onder zijn leiding nooit een Duitse club heeft gewonnen. Misschien krijgen we na Jols pensioen wel iets soortgelijks te horen.

Het is tot het eind toe spannend. Zlatan laat in de twintig minuten dat hij mee mag doen zien dat zijn arsenaal aan schijnbewegingen dat van alle andere spitsen ruimschoots overtreft. Zelfs bij open kansen kan hij de verleiding niet weerstaan de bal de bal te laten en zich met ontwijkende bewegingen bezig te houden.

Ajax - Feyenoord wordt 1-1. Fijne wedstrijd. Binnenkort op kunstgras.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden