Sfeer tussen leiders in EU is 'nu wel erg slecht'

Harde woorden tussen leiders van de EU zijn niet nieuw in de geschiedenis van de Unie. Maar dit keer doen Chirac, Schröder en Blair wel erg weinig moeite hun onenigheid te verbergen....

Al meteen na het vastlopen van de onderhandelingen wreef de Duitse bondskanselier Schröder zout in de nog open wonden met het verwijt dat Groot-Brittannië en Nederland zich schuldig maakten aan 'nationaal egoïsme'. 'Dat is niet eerlijk', reageerde premier Balkenende gepikeerd.

De Franse president Chirac maakte het nog bonter, toen hij het had over die 'volgevreten' landen die het akkoord hadden getorpedeerd. Zulke taal had hij in zijn elf jaar durende loopbaan als ambassadeur bij de EU nog nooit gehoord, constateerde minister Bot van Buitenlandse Zaken achteraf .

Ook de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die de top voorzat, klonk uiterst verbitterd, en werd bijna persoonlijk. Bij zijn afscheid als EU-voorzitter legde hij het Europees Parlement nog even haarfijn uit dat de Britten de schuld droegen voor het mislukken van de top, 'voordat u een heel ander verhaal te horen krijgt'.

Daarmee doelde hij natuurlijk op de Britse premier Blair, die de volgende dag zijn plannen voor het Britse voorzitterschap zou ontvouwen voor de europarlementariërs.

Het optreden van de Luxemburger heeft flink wat ergernis gewekt bij de Britse regering. 'Ronduit schandalig' noemt een Britse regeringsfunctionaris de toon die Juncker in zijn laatste dagen als EUvoorzitter aansloeg.

De Britten voelen zich nu weer gekrenkt door de denigrerende opmerkingen van Chirac over hun onbetrouwbaarheid en de Britse kookkunst tijdens een onderonsje met Schröder en de Russische president Poetin. Jammer genoeg voor Chirac kon een verslaggeefster van Libération meeluisteren.

De Daily Telegraph noemde Chiracs uitspraken 'vulgair'. Het boulevardblad The Mirror sloeg terug met 'Tien dingen die u over Chirac moet weten'.

Nummer 2: 'Hij heeft zijn vrouw Bernadette geregeld bedrogen. Bij het vrouwelijk personeel had hij als burgemeester van Parijs de bijnaam: 'drie minuten, inclusief douche'. '

De anti-Franse en anti-Europese uitbarstingen van de Britse tabloids zijn niets nieuws. 'Up yours, Delors!', kopte een tabloid ooit over de toenmalige (Franse) voorzitter van de Europese Commissie .

Toch is de sfeer tussen de EU-leiders nu 'wel erg slecht', constateert Katinka Barysch van het Centre for European Reform in Londen.

Ook na de top in Nice, die uitliep op een slopende marathon, vielen harde woorden. Maar dit keer doen de leiders opvallend weinig moeite hun onenigheden te verbergen, zegt Barysch.

'Ik denk dat ze onder grotere druk staan van de publieke opinie. Voor een deel is het voor binnenlandse consumptie bedoeld. Sinds de referenda over de Europese Grondwet is het politieke klimaat in de EU zeer geladen.'

Opvallend is volgens haar dat de rollen volstrekt zijn omgedraaid. 'Tussen Blair en Chirac heeft het nooit echt geboterd, maar aanvankelijk waren Schröder en Blair dikke vrienden', zegt ze. 'Schröder kon het eerst juist niet erg vinden met Chirac. Maar nu zijn de Duitsers zeker zo negatief over Blair als de Fransen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden