Sfeer steeds grimmiger aan vooravond stembusgang

Pakistan is nooit eerder geconfronteerd met zo'n bloedige verkiezingsstrijd. De Taliban kondigen voor morgen in alle vier provincies aanslagen aan.

VAN ONZE VERSLAGGEVER COR SPEKSNIJDER

AMSTERDAM - De sfeer rond de verkiezingen die morgen in Pakistan worden gehouden, wordt almaar dreigender. Aan het eind van een campagne waarin geen dag voorbijging zonder politiek geweld, werd donderdag de zoon van een voormalig premier ontvoerd. Bovendien dreigden de Taliban de verkiezingsdag te verstoren met zelfmoordaanslagen. Nooit eerder beleefde Pakistan zo'n bloedige verkiezingsstrijd.

Gewapende mannen ontvoerden Ali Haider Gilani, zoon van ex-premier Yousuf Raza Gilani en plaatselijk kandidaat voor de Pakistaanse Volkspartij (PPP). Dat gebeurde in de stad Multan, waar hij een verkiezingsbijeenkomst bijwoonde. De ontvoerders openden het vuur, grepen Haider vast en duwden hem in een wagen. Een lijfwacht van Haider werd doodgeschoten.

Geen enkele groepering heeft de ontvoering opgeëist. Het motief is onduidelijk. De Taliban lieten weten niet verantwoordelijk te zijn. Gilani, die niet bij zijn zoon was toen die werd meegenomen, zocht de schuld bij politieke tegenstanders. Een broer van de ontvoerde politicus, zelf ook kandidaat, zei dat de verkiezingen in zijn district niet zullen doorgaan als Haider niet snel wordt vrijgelaten.

Ali Haider Gilani is kandidaat voor een zetel in een provinciale raad in het district Multan. Zijn vader was enkele jaren premier tot vorig jaar juni, toen het Hooggerechtshof hem tot aftreden dwong. Dit omdat hij had geweigerd president Asif Ali Zardari te vervolgen wegens corruptie. De familie Gilani is nog steeds invloedrijk.

De leider van de Pakistaanse Taliban, Hakimullah Mehsud, kondigde in een brief aan dat morgen in alle vier provincies van het land zelfmoordaanslagen zullen worden gepleegd. 'Wij verwerpen het systeem van de ongelovigen dat democratie wordt genoemd.'

De afgelopen weken zijn bij aanvallen op kandidaten en campagnebijeenkomsten door de Taliban al meer dan honderd doden gevallen. De islamitische extremisten hebben het vooral gemunt op seculiere politici.

Kandidaten van de drie grootste partijen in de regeringscoalitie zagen zich gedwongen af te zien van grote verkiezingsbijeenkomsten. Zij moesten zich beperken tot kleine zaaltjes en advertenties in de kranten en op televisie. Velen klaagden over het ontbreken van behoorlijke beveiliging.

De belangrijkste oppositiepartijen, de Pakistaanse Moslimliga-Nawaz van ex-premier Nawaz Sharif en de PTI van ex-sportheld Imran Khan, werden door de Taliban ontzien.

Drones

Sharif, die wordt beschouwd als de grootste kanshebber voor het premierschap, vindt dat Pakistan zijn steun aan de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme moet herzien. Khan heeft zich uitgesproken voor het neerhalen van Amerikaanse drones die aanvallen uitvoeren in Pakistan. Beide politici konden het zich veroorloven op de meeste plaatsen zonder kogelwerende schermen toespraken te houden.

Het verkiezingsgeweld verdrong het besef dat Pakistan met zijn geschiedenis van staatsgrepen en militaire regimes dit weekeinde een primeur meemaakt: voor het eerst heeft een democratisch gekozen burgerregering haar ambtstermijn volbracht en zal zij de macht overdragen aan een nieuwe gekozen regering.

Pakistan is meer dan de helft van zijn 66-jarig bestaan bestuurd door de strijdkrachten. Tot nu toe heeft heeft de legerleiding zich keurig aan de belofte gehouden om zich niet te bemoeien met deze verkiezingen. Dat neemt niet weg dat de strijdkrachten het machtigste instituut blijven in Pakistan, waarvan nog steeds een zekere dreiging uitgaat. Zeker in tijden van politieke chaos.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden