Sfeer op de Krim blijft gespannen

De situatie op de Krim bleef dinsdag onverminderd gespannen. Terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry Kiev bezocht, losten Russische soldaten op de Krim voor het eerst waarschuwingsschoten. Honderden Oekraïense soldaten probeerden tevergeefs zonder geweld de luchtmachtbasis Belbek over te nemen.

AMSTERDAM - De mislukte actie tekende de onmacht van het Oekraïense leger. Elders op de Krim blokkeerden twee Russische marineschepen de Straat van Kerch die het schiereiland verbindt met Rusland. Te midden van deze situatie testte Rusland aan het einde van de avond een nucleaire lange afstandsraket.


Russische soldaten, die volgens president Poetin 'plaatselijke zelfverdedigingseenheden' zijn, hielden in de ochtend zo'n 300 Oekraïeners bij Belbek tegen. De ongewapende groep eiste toegang tot de luchtmachtbasis om hun werk te hervatten. Toen ze dicht bij de Russen kwamen, loste een van de Russische militairen waarschuwingsschoten boven hun hoofd.


'Kom op, schiet maar', riep een van de Oekraïense soldaten. Na een halfuur werd een tiental Oekraïeners tot de bezette basis toegelaten. Maar onderhandelingen tussen de Oekraïense commandant van Belbek en de Russen liepen op niets uit. De commandant stuurde zijn militairen weer terug om een confrontatie te voorkomen.


Bij een baai in Sebastopol blokkeerden diverse Russische marineschepen twee Oekraïense oorlogsbodems. Ze wilden zo voorkomen dat de Oekraïense schepen de haven op de Krim, die ook de thuisbasis is van de Russische Zwarte Zeevloot, konden verlaten.


De premier van de Krim, die niet door Kiev wordt erkend, claimde dat de meeste Oekraïense eenheden zich hebben overgegeven. Volgens Sergei Aksyonov had zijn pro-Russische regering nu de controle over het gebied. 'Wij coördineren onze acties met de Zwarte Zeevloot maar vanaf vandaag dragen we zorg voor onze eigen veiligheid.' Hij kondigde aan dat een referendum over onafhankelijkheid van de Krim mogelijk wordt vervroegd. Deze stond gepland voor 30 maart.


Zowel de VS als de NAVO probeerden de machteloze regering in Kiev een hart onder de riem te steken. Kerry noemde de Russische invasie 'een agressieve daad'. Hij riep Moskou op de troepen terug te sturen naar de kazernes. 'Als dat niet gebeurt, hebben de VS en zijn bondgenoten geen andere keuze dan Rusland politiek, diplomatiek en economisch te isoleren', waarschuwde hij. De VS zegden Kiev een lening toe van ruim 700 miljoen euro.


NAVO-secretaris-generaal Rasmussen zei tijdens een spoedberaad dat de invasie 'ernstige gevolgen heeft voor de veiligheid van het Euro-Atlantisch gebied'. De 28 lidstaten komen vandaag bijeen met Rusland om de overname van de Krim te bespreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.