Sfeer in Jeruzalem is 'grimmig'; Israël sluit Oude Stad af voor grote groep moslims

Israël stelt toch weer beperkende maatregelen in voor toegang tot de Oude Stad van Jeruzalem en heiligdom de Tempelberg. De Israëlische politie vreest onrust en nieuwe demonstraties. 'Zeer ongebruikelijk', volgens Volkskrantredacteur Theo Koelé ter plaatse, is een 'cordon van politie rondom de oude stad', dat moet voorkomen dat moslims uit het hele land gaan bidden bij de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg en op straat in de oude stad. 'De sfeer is hier grimmig.'

Israëlische politie controleert de identiteit van een man die de oude stad van Jeruzalem wil betreden. Beeld epa

Zoals wel vaker als er spanningen zijn in Jeruzalem mogen moslimmannen onder 50 jaar vandaag niet naar het belangrijke vrijdagmiddaggebed op de Tempelberg, een klein stukje Palestijns grondgebied door moslims aangeduid als Haram al-Sharif. Vrouwen en ouderen mogen dat wel. Rondom de oude stad worden om 12.30 uur lokale tijd zo'n dertigduizend moslims verwacht, zegt Koelé. 'Islamistische geestelijken hebben alle moskeeën in de omgeving van Jeruzalem gevraagd te sluiten en alle moslims opgeroepen te komen bidden in de oude stad.'

Weken van spanning

Daarmee is het de Israëlische premier Benjamin Netanyahu definitief niet gelukt het vuur van de sinds twee weken opgelaaide spanningen te doven. In overleg met Jordanië - en onder internationale druk - verwijderde Israël donderdag de laatste van een serie omstreden veiligheidsmaatregelen rondom de Tempelberg. Camera's werden ontmanteld, nadat eerder deze week de felbevochten detectiepoortjes al werden weggehaald. Die stonden daar sinds kort na de dood van twee neergeschoten Israëlische agenten op 14 juli.

Duizenden moslims vierden gisteravond het opheffen van de veiligheidsmaatregelen als overwinning, waarop er weer chaos ontstond. Stenen en rubberen kogels vlogen over en weer en de Tempelberg werd tijdelijk afgesloten. Er vielen volgens de hulporganisatie Rode Halve Maan aan moslimzijde meer dan honderd gewonden.

'Test ons niet uit'

Islamitische geestelijken prediken geen geweld maar moedigen iedereen aan vandaag te komen bidden, om zo het 'momentum' van hun recente zege te behouden, verklaart Koelé. De politie is er niet gerust op en heeft zo'n drieduizend manschappen naar de stad gestuurd. 'De politie heeft gezegd: 'Test ons niet uit, we weten hoe we willen optreden.'

'Ik was vanochtend in de oude stad en de sfeer is daar grimmig', vervolgt Koelé. 'Het wemelt er van de politie. Ze doen er alles aan om moslims ervan te weerhouden naar de oude stad te komen. Mensen uit de Westbank mogen de stad niet in en ook Israëlische moslims worden geweigerd. Gisteren zag ik nog dat een bus met Israëlische Arabieren uit Nazareth rechtsomkeert moest maken. Jongeren hoeven het niet eens te proberen. Iedereen moet papieren laten zien.'

Eerder werd een opkomst van enkele honderdduizenden moslims verwacht, maar dat getal wordt door de genoemde maatregelen bij lange na niet gehaald, zegt Koelé.

Lees verder over het Israëlisch-Palestijns conflict

'Palestijnen moeten stoppen met dromen'
Lang heeft Sari Nusseibeh zich ingezet voor de tweestatenoplossing in het Midden-Oosten. Nu gelooft de vooraanstaande Palestijn daar niet meer in. Hij is zelfs bereid genoegen te nemen met minder rechten voor Palestijnen dan voor Joden.

Na bezoek Trump is er geen glimp te ontwaren van Amerikaans vredesplan
Palestijnen blijven gefixeerd op het miniemste teken van leven in het vredesproces.

5 dingen die u moet weten over 'de Palestijnse Mandela'
Vanuit de cel vergroot Marwan Barghouti zijn heldenstatus onder Palestijnen. Israël probeert hem in diskrediet te brengen - wat averechts werkt. Wie is hij?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden