Sfeer bij club al te verziekt

Nu de onrust voortduurt, gaat een bestuursadviseur Heerenveen doorlichten. De vraag is of dat nog zin heeft. Het draagvlak voor directie en commissarissen van de club zal minimaal blijven.

Een onafhankelijke bestuursadviseur neemt de komende maanden voetbalclub Heerenveen onder de loep. Paul Nobelen zal kijken naar het draagvlak van de directie en de raad van commissarissen (rvc), de relatie met erevoorzitter Riemer van der Velde, de financiën, de betrokkenheid van sponsoren, de beide supportersverenigingen, het beleid, het personeelsbeleid en de contacten met de media.

Nobelen krijgt slechts twee maanden de tijd en de vraag is vooral: heeft een onderzoek nog zin?

Het draagvlak voor de directie en de rvc is zo goed als weg. De relatie met Van der Velde is onherstelbaar beschadigd, de supportersverenigingen hebben het vertrouwen opgezegd en een groot deel van het personeel wil niks liever dan met een schone lei beginnen. Waarschijnlijk verwerpen die partijen alle onderzoeksconclusies die niet leiden tot het vertrek van de clubleiding.

Vorige week kwam de sluimerende onrust in Heerenveen tot een voorlopige apotheose. De twee officiële supportersverenigingen, samen goed voor meer dan vierduizend fans, zegden het vertrouwen in de voltallige directie en rvc op. In de emotionele voetbalwereld zegt zoiets niet alles, maar in het nuchtere Friesland, waar de fans doorgaans barmhartig zijn en de gemoedstoestanden gematigd, was het een revolutionaire stap.

De supporters waren de constante negatieve berichtgeving over Heerenveen zat en deden wat de rvc weigerde: ze onderzochten. Ze spraken met medewerkers, geldschieters en inventariseerden de sentimenten bij hun leden. Naarmate het onderzoek vorderde, ontstond een beeld van de schrikbarende situatie.

In februari constateerde deze krant al dat een groot deel van de medewerkers van Heerenveen angstig is voor voorzitter Robert Veenstra. Hij herkende zich niet in dat beeld en distantieerde zich van de inhoud van het artikel. Zelfs nu de roep vanuit de door wanhoop gedreven organisatie steeds duidelijker hoorbaar wordt, houdt Veenstra zich doof.

Op internet circuleren foto's waarop Veenstra is afgebeeld als Mohammed Saïd al-Sahaf, de Iraakse minister van Informatie die in 2003, terwijl de Amerikaanse tanks op de achtergrond Bagdad inrolden, enthousiast bleef beweren dat het regime-Hoessein de zaakjes op orde had.

De krampachtige manier waarop Veenstra blijft vasthouden aan zijn koers bij Heerenveen, doet bij doemdenkers de vergelijking met Al-Sahaf opkomen. Letterlijk met de handboeken voor bedrijfsreorganisaties op schoot deelt de directeur de lakens uit. En weerstand hoort er nou eenmaal bij, beschrijven die boeken.

Zoals in het verleden al zo vaak bleek, is een bedrijf niet te vergelijken met een voetbalclub. Alom gerespecteerde zakenlieden faalden hopeloos in het voetbal. Een blik naar Amsterdam, waar Steven ten Have c.s. vorig jaar met de staart tussen de benen afdropen, zegt genoeg.

Het besturen van een voetbalclub draait om het beheersen van emoties en juist die lopen in Heerenveen nu op tot het kookpunt. Medewerkers van de club spreken over een sfeer van angst en intimidatie op de werkvloer. Sponsoren keren de club de rug toe. Supporters vragen zich af waarom ze ook alweer fan zijn van Heerenveen, en niet van pakweg PEC Zwolle of FC Groningen. Ondertussen wil Veenstra van geen koerswijziging weten, laat staan van wijken.

Ooit was Heerenveen een voorbeeldclub. Of het nou voorzitter Joop Munsterman van Twente was, Hans Nijland van Groningen of Toon Gerbrands van AZ, ze spraken lovend over de Friezen en hoopten dat voor hun clubs eenzelfde glansrijke toekomst was weggelegd. Nu zijn Twente, Groningen en AZ oases van rust vergeleken bij de voormalige voorbeeldvereniging.

In sociale media en op onlinediscussieplatformen broeit het ondertussen bij de fans. Zolang het blijft bij het fotoshoppen van de Iraakse persvoorlichter is dat nog relatief onschuldig. Maar nu het laatste officiële pad is bewandeld, en de uitkomst niet naar tevredenheid van de fans is, verplaatst de strijd zich naar de straat en ontstaan supportersacties. De eerste vindt zondag plaats.

Veenstra ziet het ongetwijfeld met lede ogen aan. Een paar maanden geleden retweette hij een tegeltjeswijsheid: 'Leiderschap heeft niets te maken met titel of rang. Zodra mensen je vrijwillig volgen, ben je een leider'.

De tijd dat hij vrijwillig werd gevolgd, lijkt voorbij.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden