SF-Pinokkio

Een serieuze sf-film met Will Smith in de hoofdrol. Is zoiets mogelijk? Nou, nee. Althans, dat is de logische conclusie na het eerste half uur van I, Robot. In het hyper-technologische Chicago anno 2035 onderzoekt rechercheur Del Spooner (Smith) de tragische dood van de hem dierbare wetenschapper Alfred Lanning, die werkte voor mega-robottenfabrikant USR. Daarnaast heeft Spooner elke nacht last van nachtmerries over verongelukte auto's en verdrinkende meisjes. En toch strooit hij door elke dialoog een handvol grapjes, knipoogjes en gevatte opmerkingen; ook Smiths guitige mimiek geeft je het gevoel dat je eigenlijk naar een aflevering van Men in Black zit te kijken.

Toch grijpt I, Robot, naar de gelijknamige verhalenbundel van Isaac Asimov, een stuk hoger dan de gemiddelde futuristische blockbuster. Het in de film opgetrokken leger van robotdienaars dient de mensheid volgens een (schijnbaar) sluitend systeem van drie ijzeren wetten. Dat leidt tot een serie interessante bespiegelingen over de relatie tussen mens en machine, tussen individu en samenleving, vooruitgang en revolutie, die tussen alle acties, opzichtige sluikreclame én de strapatsen van Will Smith, nog net boven water blijven. De digitale effecten zijn naar huidige maatstaven te clean en kunstmatig, op het ontwerp van de zeldzaam bezielde robot Sonny na. Die geeft met zijn menselijke gezichtsuitdrukkingen I, Robot soms een vertederende, Pinokkio-achtige glans.

I, Robot (Alex Proyas, 2004)

RTL 5, 20.30-22.40 uur.

To Be Or Not To Be

(Ernst Lubitsch, 1942) Klassieker en uiteindelijk een van de beroemdste films van Lubitsch, een in de jaren twintig uit Berlijn naar Hollywood geëmigreerde joodse regisseur. Uiteindelijk, want bij de première in 1942 had de kritiek moeite met een komedie over het verzet. Met een zalige hoofdrol van top-comédienne Carole Lombard, die nog voor de première bij een vliegtuigongeluk overleed.

Arte, 20.15-21.50 uur.

Sherlock Holmes

(Guy Ritchie, 2009). Op papier leek het een mooie combinatie: de gelauwerde misdaadfilmer Guy Ritchie en het klassieke duo onder de speurneuzen, Holmes en Watson. Maar er gebeurt te veel wanneer Ritchie zijn hyperenergieke stijl mengt met Victoriaans Londen. Sherlock Holmes is twee uur lang knokken en rennen, onderbroken door korte rustmomenten waarin Holmes (Robert Downey Jr.) zijn uitzonderlijke speurderskwaliteiten demonstreert. Ritchie leunt even gemakzuchtig op het speurvermogen van zijn held om het tamelijk richtingloze script glad te strijken. Alles is effectbejag, en in het door topacteurs bevolkte Sherlock Holmes komt geen enkele speler goed tot zijn recht.

SBS 6, 20.30-23.10 uur.

Out Of Time

(Carl Franklin, 2003). Denzel Washington speelt zoals wel vaker een agent met een snelle babbel en gladde manieren. Achter Matt Whitlocks vlotte praatjes gaat echter een hoop verwarring schuil. Hij is verwikkeld in een scheiding en heeft een affaire met een getrouwde vrouw die door haar man mishandeld wordt en ook nog eens doodziek blijkt te zijn. Wanneer de laatste onder verdachte omstandigheden overlijdt, is dat het begin van een klopjacht waarin Whitlock moet bewijzen dat hij niet zelf de dader is. Het scenario staat bol van de dubbele bodems, maar echt spannend wil Whitlocks race tegen de klok niet worden.

ZDF, 22.15-23.55 uur.

Regisseur

Alex Proyas

vond het verschrikkelijk om I, Robot te maken, omdat de studio zich voortdurend met zijn werk bemoeide. Aan Will Smith had hij een goede bondgenoot, vertelde hij aan scifinow.co.uk. 'Hij stond de hele tijd aan mijn kant en ik denk dat ik zonder zo'n fantastische hoofdrolspeler uit het project was gestapt.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden