Sex Pistols laten horen tot hoeveel ze in staat waren

Sex Pistols: Filthy Lucre Live. Virgin CDVus 116...

'Fat, forty and back', sneert zanger Johnny Rotten tijdens de introductie van Did You No Wrong, tijdens het op cd verschenen reünie-concert dat The Sex Pistols deze zomer in het Londense Finsbury Park gaven. Het klinkt bijna triomfantelijk, zoals hij de menigte toespreekt tussen de songs van Filthy Lucre Live: de Pistols waren op dreef, en Rotten was duidelijk in zijn element. 'Finsbury Park has never looked so fucking good', roept hij het juichende publiek toe na Seventeen, om er dreigend aan toe te voegen: 'Any journalists out there?'

Hoeveel problemen en tegenslagen de tournee later ook troffen, het concert in de stad waar The Sex Pistols ruim twintig jaar eerder begonnen moet een bijzonder evenement zijn geweest. Nog één keer konden de vier Pistols laten zien wat ze waard waren. Luidkeels bijgestaan door het publiek, dat nummers als God Save The Queen en Anarchy in The UK uit volle borst meeblert, denderen Paul Cook, Steve Jones en Glenn Matlock door het repertoire dat - het valt niet te ontkennen - staat als een huis. En, betweter als hij is, Johnny Rotten kan niet nalaten het de twijfelaars onder de neus te wrijven: 'We're not that fucking bad after all, are we?'

Mike & Rich: Expert Knob Twiddlers. Rephlex cat 027 cd.

Richard James (Aphex Twin) en Mike Paradinas (M-ziq) zijn twee van de grote namen van de Engelse 'intelligent techno', een genre dat door de humorloze, overserieuze houding van muzikanten en publiek dreigt te bezwijken onder zijn eigen gewicht. Maar Mike & Rich, zoals ze zich noemen op Expert Knob Twiddlers, vonden dat het tijd werd voor een luchtige noot. De cd is gestoken in een kleurige hoes waarvan het ontwerp is geleend van een gezelligheidsspelletje, terwijl de muziek die het duo op de plaat zette, even vrijblijvend van sfeer is. De vrolijke melodietjes, melige stemsamples en verwijzingen naar de Easy Tune lijken allemaal bedoeld om duidelijk te maken dat Mike & Rich afstand willen nemen van de studeerkamersfeer in het genre.

The Black Dog: Music for Adverts and Short Films. Warp PUPCD 2.

Het bericht dat de groep Black Dog uit elkaar was gevallen, betekende in 1995 een grote klap voor de Engelse 'intelligent techno', die hiermee zijn belangrijkste vertegenwoordigers verloor. En dat terwijl de groep nog maar kort daarvoor het meesterlijke Spanners had uitgebracht, dat inmiddels geldt als een van de klassiekers in het genre.

Ed Handley en Andy Turner doken kort daarna op onder de naam Plaid. Maar het derde Black Dog-lid Ken Downie blijkt Black Dog nu op eigen houtje te willen voortzetten. Het eerste resultaat, Music for Adverts and Short Films, blijft dicht bij de verfijnde soundscapes van de eerdere Black Dog-platen, maar bij nadere beluistering blijkt er toch iets essentieels te missen. Kennelijk waren het de wisselwerking tussen de muzikanten en de botsende karakters van het trio waardoor de Black Dog-platen zo spannend en zo bijzonder klonken.

Zonder de inbreng van de andere twee is Downies werk een stuk gewoner. De vreemde muzikale contrasten zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor aangename luistermuziek, die de diepgang blijkt te missen van het eerdere Black Dog-werk.

Various: This Is Hi-tech Soul Movement. Kubin. 7243 8 53015 2 0.

De 'Hi-tech soul movement' was jarenlang een van de toonaangevende avonden in de Amsterdamse club Roxy. Dj Dimitri presenteerde hier zijn eigen visie op house en techno, met een uitgelezen platenkeus, die een breed gebied bestreek van feestelijke clubmuziek tot experimentele danstracks. This Is Hi-Tech Soul Movement, de derde release op het Roxy-label Kubin, vat de sfeer van Dimitri's avond samen op een enkele cd. Corcuado van het Eddy de Clercq-project Men In Black is de jazzy opener van een muzikale reis die de luisteraar via Chicago house, neo-disco en nog een handvol andere stijlen een kijkje biedt in de exotische clubsound van de voormalige Roxy-donderdagavond.

Various: Dance Valley 96 - The Album. Dance Valley DV 001 cd.

Dance Valley, dat vorig jaar voor het eerst in het recreatiegebied van Spaarnwoude (bij Amsterdam) werd gehouden, was een van de verrassingen van het festivalseizoen 1995. Zo'n tienduizend bezoekers kwamen naar deze Nederlandse Tribal Gathering, die in één klap het grootste Nederlandse dance-evenement van 1995 werd.

Voor de tweede editie, volgende week opnieuw in Spaarnwoude, is het programma beduidend groter. De dubbel-cd Dance Valley 96 - The Album biedt alvast een voorproefje, met werk van dj's en groepen die in tien (!) verschillende danstenten zullen aantreden. De eerste cd bevat tracks van Kenny Larkin, Assadin (dj Angelo), Solid Nature, Acid Junkies en Doc Scott. De tweede werd gemixt door dj Paul Jay, met onder anderen Vinyl Blair, Third Alternative, Miss Djax, Scan X, The Advent en de hoofdact van Dance Valley: Eat Static. GvV

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden