Sex-free

In sommige Amerikaanse bedrijven zijn 'schatje' en 'snoepje' verboden uitdrukkingen. Bang zijn ze voor miljoenenclaims van vrouwelijke werknemers wegens seksuele intimidatie op het werk....

Yvonne Berkeljon

Ook de Nederlandse werkgever heeft op grond van de arbeidsomstandighedenwet (ARBO) de plicht zijn werknemers tegen seksuele intimidatie te beschermen. Seksuele intimidatie is in de ARBO-wet omschreven als ieder ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard, waardoor een vijandige of onaangename werkomgeving wordt gecreëerd. Voor de aansprakelijkheid van de werkgever, zowel in zijn verhouding tot de beschuldigde als tot het slachtoffer, speelt het al dan niet voeren van een actief beleid ter voorkoming van seksuele intimidatie een belangrijke rol.

De rechtbank Assen vond onlangs de schorsing van twee werknemers wegens seksuele intimidatie onrechtmatig. In het bedrijf bestond geen beleid gericht op het voorkomen van seksuele intimidatie en dus hoefden de werknemers niet direct te begrijpen dat het vertellen van schuine moppen en praten over Seks voor de Buch niet getolereerd werd.

Ontbrekend beleid maakt een werkgever op grond van de eis van goed werkgeverschap bovendien aansprakelijk voor de (immateriële) schade van het slachtoffer. In een Rotterdams ziekenhuis werd een medisch secretaresse met ongewenste avances door een longarts lastiggevallen. Zij vorderde schadevergoeding van het ziekenhuis. De kantonrechter acht het ziekenhuis aansprakelijk, want van een werkgever mag actiever beleid worden verwacht dan de enkele verwijzing in een brochure naar het bestaan van een bedrijfsmaatschappelijk werkster.

De advocaat van de vrouw sprak van 'gevaren waaraan vrouwelijke werknemers blootstaan in een arbeidsorganisatie waarin ook mannen werkzaam zijn'. Hoewel zo'n uitspraak in een maatschappij die geen enkel risico meer lijkt te verdragen, niet echt verbaast, moet het toch niet veel gekker worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden