Sex en de duizend-ijsjes-regeling

Hoe moet het verder met Frans Hoogendijk, de voorzitter van de Judo Bond Nederland? Hij zegde JBN-directeur Jan Post de wacht aan, waarop die naar de rechter liep en in kort geding verklaarde dat Hoogendijk tot vier maal toe de Rotterdamse seksclub Mayfair bezocht....

Een affaire om van te smullen. Tijdens het kort geding werd niet zeker geacht of er een 'Griekse wip' was gemaakt maar de sportwereld werd wel verrijkt met een nieuwe uitdrukking voor bestuurlijke willekeur: 'De duizend-ijsjes-regeling'.

In 1992 werd voorzitter Hoogendijk om fiscale redenen een jaarlijks onkosten-budget toegekend van 22.000 gulden, inclusief vierduizend gulden subsidie van het ministerie van VWS. Volgens Post moest de voorzitter dat bedrag verantwoorden en dienden de gemaakte onkosten aantoonbaar verband te houden met het judo, maar volgens de raadsman van de voorzitter was het bedrag 'vrij te besteden'. 'Al koop je er duizend ijsjes voor', zou zijn cliënt door medebestuursleden te verstaan zijn gegeven.

Er waren nog meer pikante details. Post zei een declaratie gevonden te hebben op naam van een Mobil-vestiging. Een ander was van het Thaise restaurant Rose Garden. Maar bij navraag bleek zich op het bewuste adres een sauna te bevinden. Post vond het ook nogal vreemd dat hij een rekening vond van 41 gulden voor drie maal 'Cha' (kennelijk Chablis), terwijl 41 zich niet door drie laat delen.

Frans Hoogendijk wil voorzitter worden van de Europese Judo Unie en in het kader van zijn lobby moet hij gasten onthalen en verwennen. Slechts één bestuurslid, Van Vliet, ging niet met de schorsing van de Post akkoord. Het ziet er ook niet naar uit dat de bondsraad, het parlement van de JBN, de uitspattingen van de voorzitter zo maar laat passeren. Een heerlijke scandaleuze affaire die elders met zwijggeld zou zijn afgekocht. Maar in de judobond strijden ze gelukkig nog met open vizier.

Toch is het ook bittere ernst. Het gaat hier niet om beroepskosten want het voorzitterschap van bonden als de JBN is nog geen beroep. Het gaat uiteindelijk om de vraag of contributie- en subsidiegeld besteed mag worden aan uitspattingen. Wouter Huibregtsen, de voorzitter van NOCNSF, was daarover in Het Parool zeer duidelijk: 'Ik vind dat dit absoluut niet kan. Als het stof is neergedwarreld, zal het NOCNSF zich erover buigen om te bepalen in hoeverre dit van onze normen afwijkt. Maar in algemene zin is het duidelijk: dit soort gedrag is uit den boze.'

H.v.W.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden