Seselj beëindigt hongerstaking

De Servische ultranationalist Vojislav Seselj heeft vrijdag zijn hongerstaking van bijna een maand beëindigd, nadat het Joegoslavië-Tribunaal zijn belangrijkste eis had ingewilligd...

ANP

Hij mag zelf het woord voeren en zich verdedigen tijdens de zittingen van het proces dat tegen hem wordt gevoerd. Seselj wordt beschuldigd van misdaden tijdens de ineenstorting van Joegoslavië.

Het Joegoslavië-Tribunaal maakte vrijdag bekend dat Seselj (52) zodra hij weer fit is ‘volledig aan zijn proces kan deelnemen als een beklaagde die zichzelf verdedigt'. De grootste grief van Seselj was dat de rechters hem een advocaat opdrongen, zodat het proces zonder hem toch door kon gaan.

Het tribunaal stelde dat hij bereid is zich aan de regels van het tribunaal te houden en dat hij zijn gedrag wijzigt, dat leidde tot de benoeming van een advocaat om in zijn plaats aan de zittingen deel te nemen.

Het tribunaal liet weten dat ‘Vojislav Seselj het tribunaal heeft geïnformeerd dat hij weer voedsel tot zich zal nemen en een medische behandeling zal ondergaan', aldus een communiqué van het in Den Haag gevestigde VN-hof. De arts die aan het tribunaal is verbonden, is meteen begonnen met een medisch onderzoek om te kijken welke onmiddellijke stappen er genomen moeten worden om de gezondheid van Seselj te waarborgen.

Het proces, dat in november begon, wordt hervat, zodra Seselj weer aangesterkt is. Hij werd begin 2003 aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië begin jaren negentig. Hij meldde zich vrijwel meteen vrijwillig bij het in zijn ogen anti-Servische en illegale tribunaal in Den Haag met de luidruchtige aankondiging dat hij het tribunaal te gronde zou richten. Tot zijn spijt begon het proces pas vorige maand en mocht hij niet langer de procedures verstoren met luidruchtige tegenwerpingen. De rechters stelden de Britse jurist Hooper als zijn advocaat aan om de vaak protesterende Seselj de mond te snoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden