Column

Sesamstraat verlaat het zinkende schip, dat is alles

De kwestie-Sesamstraat domineerde gisteren de social media (#JeSuisPino), kranten haakten aan.

Aart Staartjes als meneer Aart. Hij overweegt met Sesamstraat te stoppen. Beeld anp
Aart Staartjes als meneer Aart. Hij overweegt met Sesamstraat te stoppen.Beeld anp

Jasper van Dijk van de SP riep het volk op 'in opstand te komen', beertje Tommie voorspelde de ondergang van het programma, premier Rutte citeerde Bert & Ernie en tv-directeur Frans Klein van de NPO moest flink aan de bak om de storm van verontwaardiging het hoofd te bieden.

Wat was er aan de hand? Sesamstraat, sinds 4 januari 1976 een baken in elk gezin met kleuters, wordt vanaf 1 januari op NPO 1 van de buis gedrukt door Tijd voor MAX. Het is straks 's ochtends nog te zien op NPO 3 en verder op Zappelin.nl of via een app. Minister Dijsselbloem beloofde vrijdag dat hij tijdens de ministerraad 'Sander Dekkers' zou aanspreken op de plannen van de Hilversumse kinderhaters.

Anderhalve generatie vaders heeft bij het jonge grut mooie sier gemaakt met een imitatie van Bert (of Ernie) en Nederlanders onder de 40 kennen Aart Staartjes alleen als 'meneer Aart'. De protesten komen voort uit verlangen naar de veilige kleutertijd en het vaste avondritueel.

Aart Staartjes verklaarde dat hij overweegt met Sesamstraat te stoppen. Volgens hem kijkt er geen kleuter naar themakanalen of internet. Toen ik met mijn dochter nog naar Sesamstraat keek, was meneer Aart mijn favoriete personage, vooral omdat hij heel erg chagrijnig werd van al het vreemde spul om hem heen, iets wat ik me goed kon voorstellen. Hij is nu ook chagrijnig, ik vermoed onterecht.

Sesamstraat verlaat het zinkende schip, dat is alles.

Sesamstraat verdwijnt van het belangrijkste net van de publieke omroep uit strategische overwegingen. De gedachte is dat straks alle 60-plussers van Nederland naar Tijd voor MAX gaan kijken en dan de rest van de avond op NPO 1 blijven hangen, met heerlijke gevolgen voor de kijkcijfers.

Ton Elias van de VVD toonde gisteren hoe helemaal van deze tijd hij is. Hij vond D66 en SP, die pleiten voor het behoud van Sesamstraat, 'ouderwetse partijen', gefixeerd op 'dat kastje'. De kleuters in Elias' omgeving hebben allang een game waarin Bert & Ernie op Ieniemienie en Pino jagen en als ze een level hoger komen meneer Aart zélf te grazen nemen. En willen ze uit nostalgische overwegingen het programma nog eens zien, dan pakken ze de iPad erbij en kijken even de highlights van laatste aflevering terug.

Staatssecretaris van Sesamstraat Sander Dekker was bijna 1 toen het kleuterprogramma begon. Die vlotte babbel van hem is te danken aan de vele uren die hij in zijn pyjamaatje voor de buis heeft doorgebracht, luisterend naar het voorlezen van opa Piet. Dat maakt de zaak natuurlijk extra navrant. Maar dat was vroeger, tv is nu een medium voor ouderen - het is niet onlogisch Sesamstraat te vervangen door een talkshow van de succesvolle bejaardenomroep van Jan Slagter. Jonge mediaconsumenten vinden het een absurde gedachte dat er in Hilversum iemand aan de knoppen zit die bepaalt hoe laat zij naar een programma kunnen kijken.

De televisierecensent van de Volkskrant wordt vervangen door een ploeg van vijf jonge parttime tv-kijkers. Je krijgt niemand van onder de 40 meer zo gek om dag in dag uit braaf te kijken naar alles wat Hilversum hem voorschotelt.

Paul 'Bert' Haenen zei naar aanleiding van het Sesamstraat-debat: 'Dit is het begin van het einde van de publieke omroep.' Het gaat verder, denk ik. Het verdwijnen van Sesamstraat van tv is een aankondiging van het einde van het medium televisie zoals we dat zestig jaar hebben gekend.

Omroep MAX mag straks het licht uitdoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden