Sesamstraat moet blijven, want ik vind het heel leuk

De ingezonden brieven van donderdag 4 februari.

'Sesamstraat moet blijven, want ik vind het heel leuk.' Sven, 6 jaar Beeld anp
'Sesamstraat moet blijven, want ik vind het heel leuk.' Sven, 6 jaarBeeld anp

Brief van de dag: Ook maar niet meer kruipen dan?

In de opiniebijdrage van Maurice de Hond van 29 januari stelt hij de vraag: waarom besteden we zoveel tijd aan wiskunde? Waarna hij schrijft dat hij het antwoord kan dromen: cijferend rekenen is een voorwaarde om de rekenmachine te kunnen bedienen. Terecht noemt hij dit een drogreden. Maar waar haalt hij dit kul-antwoord vandaan?

Als wiskundedocent heb ik hem in mijn mail- en Twitteruitwisseling met hem eerder aangegeven dat het onderwijs in rekenen en wiskunde is verminderd dóór de rekenmachine. Werken met een rekenmachine is een weinig verrijkende knoppencursus. Daarbij heb ik hem aangegeven dat het nut van wiskunde op de middelbare school groot is omdat het biologisch bijdraagt aan algemene ontwikkeling. Ook voor degenen die later de schoolwiskunde niet of nauwelijks gebruiken. Je hersenontwikkeling 'groeit' door dingen waar je later geen direct nut van hebt.

Ik heb hem ook de vergelijking voorgelegd met leren kruipen. Dat is een nuttige vaardigheid die je helpt in je ontwikkeling, ook al kruip je later niet meer. Volgens de logica van De Hond in zijn opiniebijdrage kun je ook stellen dat we 'leren kruipen' afschaffen omdat we later toch lopen. Het is bovendien ouderwets, omdat vroeger ook al kruipen werd geleerd. In de discussie over de onzinnigheid van de rekenmachine bij de examens heeft De Hond aangegeven dat er 'gewoon betere vragen' gemaakt moeten worden, waarbij de rekenmachine wél nuttig is. Op mijn vraag aan hem om een voorbeeld van zo'n 'gewoon betere' vraag heb ik nog geen reactie gekregen.

Frans van Haandel, wiskundedocent bovenbouw voortgezet onderwijs, Odijk

Kom op witte Nederlanders

Nadia Ezzeroili's stuk 'Ik ben geen Nederlander' (Vonk, 30 januari) moet aanleiding zijn voor actie door 'witte' Nederlanders als ikzelf. Het wordt tijd dat wij duidelijk maken dat wij Nadia Ezzeroili een even Nederlandse naam vinden als Kim de Boer. Witte Nederlanders, spreek u uit tegen uitsluiting!

Toen ik in mijn studententijd als vrijwilliger werkte voor de Rechtswinkel Migranten waren mijn collega's met een (verre) migrantenachtergrond verbaasd dat ik me fel uitliet tegen Wilders en tegen politici die hem lafjes imiteren uit angst stemmen te verliezen.

En toen ik eens meeliep in een demonstratie tegen racisme, maakte een meneer met Arabisch uiterlijk foto's van mij met zijn zoontje en zei: 'Als mijn zoon later volwassen is zal ik deze foto nog steeds bezitten.'

Mensen met een migrantenachtergrond waren kennelijk verrast dat ze een kaaskop ontmoetten die níét tegen migranten was.

Laura Burgers, Amsterdam

Tokkies en paupers

Ondanks het feit dat Izz ad-Din Ruhulessin me een slimme jongen lijkt, geeft hij in zijn opiniestuk van 2 februari in reactie op het Vonk-stuk van Nadia Ezzaroili toch blijk van een oppervlakkige kijk op de Nederlandse autochtonen. Hij gaat namelijk voorbij aan het feit dat veel 'gewone doorsnee Nederlanders' zich zorgen maken over de huidige ontwikkelingen. Hij noemt ze voor het gemak paupers en tokkies.

Ongetwijfeld zitten er mensen tussen die beantwoorden aan deze beschrijving, maar Ruhulessin staat er niet bij stil dat het grootste deel van deze mensen met zorgen bestaat uit automonteurs, vrachtwagenchauffeurs, secretaresses, brandweermannen en andere goedwillende normale Nederlanders.

Deze grote groep mensen heeft gemeen dat ze niet geschoold zijn in zich proportioneel, genuanceerd uitdrukken maar, erger nog, deze mensen worden niet gehoord door de landelijke pers en de politici die problemen onder het kleed vegen.

De combinatie hiervan kan jammer genoeg zorgen voor de excessen en de uitwassen die we nu te vaak zien.

Casper Oudejans, Barneveld

null Beeld
Beeld

Marco Rubio

Laten we het even hebben over de Amerikaanse politicus Marco Rubio. Iemand die zich met zijn gezin in innige gebedshouding op de foto laat zetten (3 februari, voorpagina).

'Rubio vindt dat het leven bij de conceptie begint, is tegen het homohuwelijk en tegen Obamacare. Zijn belastingvoorstellen komen vooral bedrijven en de rijken ten goede' (Ten eerste).

Hoe kwalificeren we zo iemand? Ik zou zeggen, als een religieus-rechtse fanaticus. Maar volgens de buitenlandredactie van de Volkskrant hebben we het hier over 'Marco Rubio, de gematigde senator uit Florida' (Commentaar, O&D, 3 februari).

Dick Betlem, Tilburg

Marco Rubio en zijn gezin. Beeld ap
Marco Rubio en zijn gezin.Beeld ap

Amerikaanse kandidaten

Als er één ding duidelijk is op de foto's van de Amerikaanse voorverkiezingen (Ten Eerste, 3 februari) dan is het wel dit: Ze hebben al-le-maal, winnaars en verliezers, een grote mond.

Ate Vegter, Monnickendam

null Beeld afp
Beeld afp

Zaanstrekers

In de reportage 'Klussen op afroep' (Ten eerste, 3 februari) heeft uw verslaggeefster Kaya Bouma het in een leuk stukje over een Zaanstreker.

Doe dit alstublieft nooit weer, het is al eeuwenlang een Zaankanter!

L. Westra, Grootschermer (ex-Zaankanter)

Sesamstraat

Sesamstraat moet blijven, want ik vind het heel leuk.

Sven Verveer, 6 jaar, Baarn

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden