Sesamstraat is het nieuwe antwoord op extremisme

Het gevecht tegen extremisme heeft in Pakistan een nieuw gezicht gekregen: Sesamstraat. De vrolijke poppen die samen tot tien kunnen tellen en hun speelgoed met elkaar delen, moeten kinderen leren om tolerant te zijn en respect te hebben voor mensen met een ander geloof.

Een deel van de Amerikaanse 'cast' van Sesamstraat Beeld AFP

Want dat is niet vanzelfsprekend. De meeste Pakistanen denken heel negatief over christenen, hindoes en ahmeddiya's (een groep die zichzelf als een islamitische stroming beschouwt, maar volgens de soennieten geen moslims zijn). Er is niemand die kinderen uitlegt dat mensen met een ander geloof ook volwaardige burgers zijn die evenveel rechten hebben als moslims.

Natuurlijke vijand van de islam
Veel kinderen gaan helemaal niet naar school, of kunnen alleen terecht op madrassa's, waar tolerantie niet bepaald hoog in het vaandel staat. Maar ook in het reguliere onderwijs worden deze groepen vaak nog afgeschilderd als 'natuurlijke vijanden van de islam'.

In geschiedenisboeken worden historische feiten verdraaid en de verheerlijking van islamitische of militaire grootheden worden als waarheid in de hoofden van kinderen geplant. Net als samenzweringstheorieën over de Amerikanen, Indiërs of Afghanen.

De waarheid
Volgens Raifakat Hussain, directeur van een lagere school in de stad Lahore, staat deze manier van onderwijs een goed begrip van de huidige situatie en een analytisch denkvermogen volledig in de weg. 'Kinderen moeten de waarheid leren over hun eigen geschiedenis, hun land, hun cultuur en hun regering - zelfs als het niet allemaal zo mooi is', zei hij een paar jaar geleden in een interview met de Volkskrant.

Anders wordt het in de toekomst niets met Pakistan, zo vreest Hussain. 'Kinderen zijn gemakkelijk te beïnvloeden. Als zij op jonge leeftijd leren haten, zullen ze dat hun hele leven blijven doen.

Frisse wind
Vanuit het Pakistaanse Ministerie van Onderwijs zal echter geen frisse wind gaan waaien. En dus, bedachten mensen van USAID (het Amerikaanse Instituut voor Internationale Ontwikkeling) ligt hier een mooie rol voor Sesamstraat. Er is voorlopig 7,4 miljoen euro uitgetrokken om de poppen in te zetten.

Elmo (een roodkleurige broer van Grover) woont in een Pakistaans dorp. Pino komt niet in de Pakistaanse versie voor, evenmin als Ieniemienie. Wel is er Baily, een ezel die een popster wil worden, en de ijdele krokodil Haseen o'Jameel, die op de bodem van een bron woont.

Meisjespop met staartjes
Maar de ster is Rani, een meisjespop met staartjes, die gek is op cricket, de nationale sport van Pakistan, en die heel nieuwsgierig is. Zij zou een voorbeeld moeten zijn voor jonge Pakistaanse meisjes, die al jong leren dat hun broertjes veel belangrijker en machtiger zijn dan zijzelf.

'Ze is koppig, niet bang om vragen te stellen, en ze is de captain van het lokale cricketteam', zegt Yamina Peerzada, de actrice die de stem van Rani vertolkt, in een interview met de BBC. 'Ik hoop dat kinderen zich met haar kunnen identificeren, er misschien wat moed aan ontlenen, en van haar gaan houden.'

De cast heeft verschillende huidskleuren, wat de diversiteit duidelijk moet maken. 'De poppen delen een stuk brood, en moeten samen met hetzelfde speelgoed spelen', zegt Faizan Peerzada, de directeur van de theatergroep die Sesamstraat op poten zet. 'Dat is de tolerantie die we willen laten zien. Een tolerantie die op andere niveaus moet doorspelen.'

Militanten
Niet iedereen in Pakistan zit op het programma te wachten. Het concept is Amerikaans en het wordt betaald door de Amerikanen - die door veel Pakistanen als de vijand worden gezien. De makers van Sim Sim Hamara (zoals Sesamstraat in Pakistan zal gaan heten) kennen de risico's die ze nemen met militanten. In 2008 hielden zij een evenement waar drie bommen af gingen. Niemand kwam om het leven, en de show ging een dag later gewoon verder.

'Het is een kleurrijk venster dat we voor onze kinderen willen openen', aldus Peerzada. 'Ze verdienen het. Ik hoop dat iets dat zo onschuldig is als Sesamstraat, geen doelwit wordt. We hebben in elk geval geen dreigementen ontvangen. Nog niet.'

De krokodil Haseen o'Jameel Beeld reuters
Lerares in Sims Sim Hamara. Beeld reuters
Ezel Baily met een inwoner van Sim Sim Hamara. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden