Servische officier bekent schuld

Voor het eerst heeft een Bosnisch-Servische officier, die betrokken was bij de planning van de massamoord na de val van Srebrenica, schuld bekend voor zijn rol bij de dood van duizenden moslims....

Momir Nikolic erkent in een pagina's lange, dinsdag ondertekende verklaring dat na de val van de moslimenclave meer dan 7000 mensen, voornamelijk mannen, maar ook vrouwen en kinderen, zijn vermoord. Ook geeft Nikolic toe dat het doel van de operatie was om het gebied van Srebrenica te 'zuiveren' van alle moslims.

Nikolic was een van de Bosnisch-Servische officieren die op 11 juli 1995, de dag van de val, legerleider Mladic begeleidden bij een ontmoeting met Dutchbat-commandant Karremans in Hotel Fontana in Bratunac. Nikolic bracht de Nederlanders terug naar hun basis in Potocari en bracht de nacht elders door dan in Hotel Fontana.

Volgens een van de theorieën van de tribunaal-aanklagers hebben Mladic en de zijnen daar de daaropvolgende nacht besloten tot de massamoord. Die stelling wordt onderbouwd door de bekentenis van Nikolic: Toen hij de volgende ochtend vroeg bij Hotel Fontana kwam, kreeg hij van een andere Bosnisch-Servische officier de opdracht de moord te organiseren op de duizend à 2000 mannen die tussen de tienduizenden vrouwen zaten bij de Nederlandse basis.

Terwijl de moordplannen al waren gemaakt, strooiden de Serviërs de Nederlanders zand in de ogen, door op 12 juli verder te onderhandelen en door enkele mannen met de vrouwen en kinderen te laten vertrekken in de eerste bussen. Volgens Nikolic was dat slechts een 'propaganda-oefening', bedoeld voor de Nederlanders en de tv-camera's. De moslimmannen werden verderop weer uit de bussen gehaald, voordat zij veilig gebied bereikten.

In het vervolg werd tussen Bosnisch-Servische functionarissen tijdens vergaderingen openlijk gesproken over de massamoord, aldus Nikolic. Hij was later betrokken bij pogingen bewijsmateriaal weg te moffelen en uit handen van het tribunaal te houden.

De eerste schuldbekentenis van een bij 'Srebrenica' betrokken Serviër was reden tot vreugde bij de enige Srebrenica-overlevende die het tribunaal dagelijks als journalist volgt: Emir Suljagic van het Bosnische weekblad Dani. 'Ik hoef niets meer te bewijzen. Niemand zal meer kunnen zeggen dat de moslims elkáár vermoord hebben', aldus een opgetogen Suljagic. 'Ik kan nu doorgaan met mijn leven. De waarheid is bekend. Ik zal 6 mei vieren als mijn nieuwe verjaardag.'

De schuldbekentenis werd gedaan als onderdeel van een deal tussen verdediging en aanklagers, in ruil voor strafvermindering en het laten vallen van de zwaarste aanklacht, genocide (volkenmoord). Nikolic had zijn schuldbekentenis dinsdagmiddag moeten herhalen. De 'deal' wordt pas rechtsgeldig als hij ook mondeling voor de rechters is gedaan en deze hem accepteren. De rechters staken er echter een stokje voor. Zij waren ontevreden met tal van formele aspecten van de deal en vroegen de partijen hun huiswerk over te doen. Naar verwachting komt er dan over enkele dagen een nieuwe zitting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden