Servische boer overmeestert Franse piloten

Niets dan ellende heeft Petar Cosevic van zijn heldenmoed gehad. De Servische boer was woensdag brandhout op zijn ossekar aan het laden toen hij twee parachutes neer zag komen in de buurt van zijn huis, in de beboste bergen bij Pale....

BART RIJS

Van onze correspondent

Bart Rijs

PALE

Het waren twee Franse piloten wiens Mirage-2000 bommenwerper even tevoren geraakt door een Servische SAM-raket. Het toestel dwarrelde brandend naar beneden terwijl de mensen in Pale op straat stonden te juichen en klappen - een beeld dat elke dag wordt herhaald op de Servische televisie.

De frèle, 67 jaar oude Cosevic vond de piloten op een veldje: de één was bezig zijn parachute op te vouwen, de ander lag met een geknakt been op de grond. Hij riep een van de weinige buitenlandse woorden die hij kende, geleerd uit de vele Joegoslavische partizanenfilms: 'Halt' Trots laat Petar het pistool zien waarmee hij de twee piloten overmeesterde en dat hij altijd in zijn broeksband draagt: een Walther van een Duitse officier uit de Tweede Wereldoorlog.

Binnen een paar minuten waren zijn buren, militairen van de nabijgelegen frontlijn en de politie ook ter plekke. De piloten werden afgevoerd en Cosevic kreeg van de plaatselijke commandant het bevel zijn mond dicht te houden. De piloten waren een militair geheim. Zijn oorlogsbuit - de pistolen en parachutes van de piloten - moest hij inleveren. 'Ik had die parachutekoorden goed kunnen gebruiken om mijn koeien mee vast te binden,' zegt hij spijtig. 'Maar ze zeiden dat die signalen aan de NAVO uitzenden.' Sindsdien heeft hij zich een aantal keren bij de politie moeten melden en leeft hij voortdurend in vrees dat zijn geheim, waar hij toch zo trots op is, door iemand wordt ontdekt.

De Bosnisch-Servische autoriteiten hebben geen enkele officiële mededeling gedaan over het lot van de vliegers. De Servische generaal Mladic heeft de twee tevergeefs als wisselgeld proberen te gebruiken bij de onderhandelingen met de NAVO.

Mladic, die eerder luchtaanvallen wist te voorkomen door VN-militairen te gijzelen en vast te ketenen als levend schild, is er deze keer niet in geslaagd de internationale gemeenschap af te bluffen. De NAVO heeft vastgehouden aan het ultimatum: wanneer de Serviërs hun zware wapens rond Sarajevo niet terugtrekken, worden de bombardementen hervat.

Na hun gevangenneming zijn de piloten, een kolonel en een majoor, naar een militair ziekenhuis in Sokolac gebracht, veertig kilometer ten noord-oosten van Sarajevo. Daar is het gebroken been van de majoor verpleegd en heeft Mladic met de piloten gesproken. Later zijn ze weggevoerd naar een onbekende lokatie.

In Pale wordt gemeld dat er video-opnames van de piloten zijn gemaakt. Wellicht hopen de Bosnische Serviërs dat de publieke opinie in de NAVO-landen zich tegen de bombardementen zal keren wanneer beelden van de hulpeloze piloten op televisie verschijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden